03. 05. 2024.

 

На наше трпезе, преко Космета и Црне Горе, стиже све више меса сумњивог порекла и квалитета. Кланичарима долазе товари без контроле из Бразила, Аргентине…

 



Само у првој половини године увезли смо, према званичним подацима, меса за око 15 милиона долара, што је скоро дупло више него лане. У нашу земљу је, тако, стигло свињетине, говедине… углавном из Европске уније – Аустрије, Немачке, Шпаније и Мађарске. Али стручњаци тврде да је бар дупло више меса дошло илегалним путевима и да се оно углавном користи за прераду. У Управи за ветерину потврђују да месо увозе прерађивачи, а не трговински ланци.

Потрошаче највише плаши то што кланичари за производњу прерађевина користе месо из Бразила и Аргентине и других земаља, које преко Косова и Црне Горе стиже замрзнуто.

Преко административне линије са Косметом прелазе товари меса, које завршава не само у радњама градова у близини административне границе, већ и у другим деловима земље. Илегално преко границе стижу махом пилећи батаци произведени у Америци. Осим што су препуни хормона, који су у Европи забрањени, а САД их легално користи у производњи, сумњива је и бактериолошка исправност ових намирница пошто се испоруке на путу до купаца више пута одмрзавају. Пилетина из Јужне Америке стиже и преко црногорских лука, без било каквих царинских декларација. На југу Србије, ово месо доминира и продаје се углавном у мањим приватним продавницама.

У Привредној комори Србије кажу да су, према званичним подацима, контрола квалитета и безбедности меса на нашем тржишту добри, али да у пракси то баш и није увек тако.

– Не можемо недокументовано да тврдимо да је месо из увоза лоше – напомиње Ненад Будимовић, секретар Удружења за пољопривреду, прехрамбену и дуванску индустрију Привредне коморе Србије. – И одмрзнуто месо може да иде и у продају, али то мора да буде декларисано, како би потрошачи имали информацију о томе шта купују. За првих шест месеци ове године увезено је око 4.600 тона свињског меса, готово дупло више него прошле године, када је границу прешло 2.600 тона меса махом за прераду.

У 2012. години у Србији је произведено 9.796 тона свежег говеђег и телећег меса, 35.956 тона свежег свињског меса, 237 тона јагњећег и овчијег, као и 33.957 тона пилетине. Произведено је и 55.094 тона кобасичарских производа, 22.883 тоне трајних месних конзерви и 3.078 тона полутрајних месних конзерви.

Будимовић, као и многи агроекономисти, сматра да је српско сточарство на издисају, а с њима се слажу и сточари. Миленко Бабић из Кузмина истиче да је цена товљеника од 195 до 205 динара за килограм изузетно ниска и да не покрива трошкове узгоја свиње.

– Месо се увози, јер су цене у иностранству знатно ниже, пошто је очигледно да њихове државе подстичу сточарство и још им дају помоћ да би могли да извозе – сматра Бабић. – Ових дана не долазе у село да откупљују стоку, тако да је сигурно да су опет појачали увоз. Гајили смо по 35 крмача и продавали по 600 свиња годишње. Смањили смо за 60 одсто и сада имамо само 10 крмача. Не смем да размишљам о паритету и колико нам се у ствари ништа не исплати. Ако роди кукуруз, падну цене, ако има више свиња, месо губи вредност. Изгубио сам вољу да се бавим свињарством.

Поново цвета шверц

На северу Бачке поново цвета шверц меса. Већина тезги на суботичким пијацама, на којима се продаје роба из Мађарске, претворила се у праве мини-месаре. Разлог за шверц је што је свеже свињско и ћуреће месо у Мађарској за трећину јефтиније. Док Суботичани у месарама за килограм свињског бута без костију треба да издвоје и више од 500 динара, на пијачној тезги продавци га нуде за 350 динара по килограму. Приблем је, међутим, санитарна исправност тог меса, због неадекватног чувања и изостанка додатне контроле, пошто се нуди „на црно“.

Извоз-увоз

Што се тиче говеђег меса, извоз је у 2013. години дупло већи у односу на исти период прошле године, али су количине занемарљиве. Лане смо извезли 14,7 тона говедине, а у 2013. години 28,5 тона. Увоз говеђег меса мањи је ове године за десетак тона, него 2012. године, када смо увезли 104 тоне те врсте меса.

Извор: Вечерње новости

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS