03. 05. 2024.

 

Струја у Србији је од данас, 1. августа, у просеку скупља 10,9 одсто за домаћинства и 12,8 одсто за привреду.



Након поскупљења, просечна цена једног киловат-сата за домаћинства, без урачунатог пореза на додату вредност (ПДВ), биће 6,148 динара (5,35 евроценти), а за индустрију 5,854 динара (5,09 евроценти), речено је агенцији Бета у Електропривреди Србије (ЕПС),

Струја је у Србији претходно поскупела 1. априла 2011. године у просеку за 15 одсто.

У ЕПС-у су казали да ће и након поскупљења цена струје за домаћинства у Србији бити знатно нижа од тржишне и да неће покрити ни раст инфлације који од претходног поскупљења износи 14,1 одсто.

Поскупљење струје АЕРС је одобрио пошто су ЕПС и пет дистрибуција које послују у оквиру тог јавног предузећа, прихватили сугестије Агенције за смањење трошкова и губитака у мрежи.

Електропривреда Србије струјом снабдева око 3,5 милиона корисника. Просечан месечни рачун домаћинстава за струју је око 3.500 динара.

Следи талас поскупљења


Због више цене електричне енергије од чак 11 одсто трошкови домаћинстава увећаће се наредних недеља најмање за десет одсто.

Трошкови домаћинстава наредних недеља биће већи најмање десетак одсто! Струја је од данас скупља за скоро 11 одсто, цигарете су већ поскупеле десетак динара, а наредних недеља стижу нови ценовници слаткиша, меса и месних прерађевина, пецива, воћа, поврћа…

Добар део поскупљења биће последица нових цена енергената, струје и горива јер и нафтне компаније најављују раст цена због строжих прописа.

Зоран Михајловић, потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије, каже да се замрзавају плате и пензије, а повећава цена струје, што је супротно најави Владе да ће се одржати стабилност.

 

Ланчана реакција


- То ће изазвати ланчано поскупљење робе широке потрошње и већ се најављују нове цене животних намирница. Очекујем реаговање грађана на јесен јер неће моћи да издрже стезање каиша на једној страни, а поскупљења на другој – наводи Михајловић.

Стручњаци су сагласни да раст цена енергената доноси нове ценовнике у радње. Војислав Станковић из Привредне коморе Србије каже да ће бити повећане цене у пекарској, кондиторској и месној индустрији јер оне троше много струје у производњи.

- То значи просечни раст за пет-шест одсто цена прехрамбених производа, али ће родна година амортизовати струјни удар, па ће поскупљења бити око два одсто. Добро су родили кукуруз, соја, сунцокрет, шећерна репа… – објашњава он.

Економиста Владана Хамовић наводи да ће најгоре бити поскупљење основних животних намирница, које се и сад мање купују.

У кризи две трећине људи


- Све то одразиће се на породични буџет, који је и онако танак јер две трећине грађана састављају крај с крајем. Као и увек, све се на крају превали на леђа потрошача – подсећа она.

Зоран Пралица, председник Уније пекара Србије, изричит је да нова цена струје не би требало да донесе поскупљења.

- Струја је само један од фактора који утиче на цене. Цене не смеју да се повећавају – категоричан је Пралица, који је и посланик у Скупштини Србије.

Удружења потрошача упозоравају да ће, према најављеном поскупљењу, струја бити најјефтинија у Београду, а најскупља на југоистоку Србије, који је најсиромашнији регион у држави.

Извор: Курир

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS