03. 05. 2024.

 

У ЕУ данас ступа на снагу нова регулатива о дечјим играчкама, која уводи до сада најстрожа правила на свету.



Циљ је да се побољша квалитет играчака, поготово због великог уплива робе из Кине, али ће нове мере угрозити и европске произвођаче.

Нове забране уводе се за електронска и механичка својства играчака, а забрањена је и употреба неколико десетина хемијских супстанци за које научници тврде да могу да изазову рак, алергије или нашкоде плодности. Играчка ће морати да испуњава све стандарде безбедности, а поготово ако има делове који се могу прогутати или изазвати гушење.

„Родитељи сада имају 10 пута више питања о играчкама него пре 10 -20 година, јер желе да знају све о квалитету а поготово где су направљене. Чак 80 одсто играчака у ЕУ је из Кине, а нове мере се односе на све играчке у ЕУ, без обзира где су направљене”, каже Венсан Кебо, продавац играчака

„Нове мере погодиће кинеске играчке у истој мери као и домаће”, каже Себастјан Кук портпарол за привреду у Европској комисији.

Да етикета ПРОИЗВЕДЕНО У КИНИ не би постала ноћна мора за родитеље у ЕВРОПУ, побринули су се и европски произвођачи који су већ покушали да утичу своје колеге у Кини.

„Били смо неколико пута у Кини да објаснимо произвођачима како ће на њих утицати нове мере, јер и они морају сад да науче како да раде исто као и ми у Европи”, каже Кетрин Ван Рит – генерална директорка Индустрије играчака Европе.

Иначе, европске земље су прошле године Европском систему упозоравања потрошача пријавиле највише опасних производа из Кине, и то одеће и играчака. Европска комисија се неће зауставити на овим мерама, тежња је да поново испитају безбедност играчака по децу, и по потреби, пооштре правила.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS