26. 04. 2024.

Решење које ће понудити има пет корака, од којих би први био смањивање камата на кредите у швајцарцима, иако још није договорено колико би се камате требале смањити. У игри су опције од 0,5 до 1,5 процентних поена, али се верује да ће се на крају договорити за каматну стопу нижу за један одсто.

Други корак је увођење пореза за банке на активу за кредите у швајцарским францима, а колики ће тај порез бити, такође још није дефинисано. Специфичност тог пореза који може бити уведен релативно брзо јесте да ће приходи од њега бити строго наменски, односно неће се једноставно улити у буџет и користити за све што држави треба.Тиме ће бити испоштовани и услови ЕУ да се не смеју уводити општи, него само наменски порези.

Трећи корак био би увођење критеријума за помоћ угроженим дужницима. Они који су дигли највише 100.000 евра, односно неке друге валуте у тој вредности, на рок од најмање 20 година, који су тим новцем купили прву некретнину и који свој квадрат нису платили више од 1.900 или можда 2.000 евра. Тиме се жели избећи да се једнако помаже и онима којима је угрожен о(п)станак у првом свом дому и онима који су кредитом куповали луксуз.

Тај модел би обухватио измеу 20.000 и 30.000 дужника, а не њих 70.000 колико их има стамбене кредите у швацарцима. Они би кредит отплаћивали према курсу од шест куна (0,8 евра) за швајцарски франак, како је најавио Рохатински, а не 5,8 (0,78 евра) како је предлагала Влада. Ако курс франка падне испод шест куна, они би и даље плаћали кредит по истој цени.

Четврта тачка модела јесте да се свима који не испуњавају социјалне критеријуме такодје омогући олакшање у отплати кредита фиксирањем курса, али ће се њима сва курсна разлика књижити као дуг, наравно уз камату, и платиће је на крају отплате.

Пети корак је да ће сви ти модели бити унети у нови закон који би једнако важио за валутне клаузуле у швајцарским францима, као и за оне у другој валути.То значи да, ако једног дана и евро скочи изнад подношљивог нивоа, дужници с кредитима у еврима такође могу рачунати на фиксни курс и помоћ државе у отплати, пише Јутарњи лист.

Куће и станови на лицитацији

У Хрватској је због извршних поступака у блокади 150.000 рачуна у банкама, а само у првих шест месеци ове године спроведено 2.400 извршних поступака. У наредних месец дана "на бубањ", односно лицитацију отићи ће 930 покретнина и некретнина, док ће до краја овог месеца "на бубањ" отићи 76 кућа, 15 станова и 33 земљишта.

Извор: Јутарњи лист, 12.08.2011.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS