27. 04. 2024.

Цене горива у Србији, практично су више него у земљама у региону, а како ствари стоје литар би могао бити и скупљи. Наиме, после одлуке о изједначавању акциза, гориво које нема предзнак евро, а које се производи у рафинеријама Нафтне индустрије Србије могло би да буде скупље за неколико динара. Треба рећи и да цене горива нису исте на свим пумпама, чак ни на пумпама истог власника, односно компаније, те да се цене слободно формирају и у последње време веома често мењају.

Цене евродизела у Србији у мају су више него у свим земљама окружења, осим Мађарске и Грчке, показали су подаци Удружења нафтних компанија Србије (УНКС).

Тај нафтни дериват у Србији је тренутно скупљи него у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској, Македонији, Словенији, Бугарској и Румунији. Евродизел у Србији кошта 1,37 евра за литар, док је његова цена најнижа у Македонији 1,08 евра за литар, а најскупља у Грчкој 1,52 евра за литар. Цена евродизела у Бугарској ије 1,17 евра за литар, у Словенији 1,21 евра, Хрватској 1,22 евра, Босни и Херцеговини 1,23 евра, Румунији 1,26 евра, Црној Гори 1,27 евра, а у Мађарској 1,41 евра за литар.

Бензин европремијум БМБ 95 у Србији у мају кошта 1,4 евра за литар и његова цена је такође виша од цене тог деривата у свим земљама окружења, осим у Мађарској где износи 1,47 евра за литар и у Грчкој где кошта 1,71 евра за литар. Европремијум БМБ 95 је најјефтинији у Бугарској и Босни и Херцеговини 1,2 евра за литар, у Македонији износи 1,24 евра, Румунији 1,26 евра, Словенији 1,3 евра, Хрватској 1,33 евра, Црној Гори 1,37 евра за литар.

У Србији је најпродаванији бензин БМБ 95 који производи НИС и његова цена износи 1,31 евра за литар, истичу у УНКС-у.

На малопродајне цене нафтних деривата у Србији, осим курса динара у односу на евро и долар, утиче и цена сирове нафте на светском тржишту, подсећају у УНКС-у. Од земље до земље се разликује брзина утицаја тог параметара, тако да су земље које се налазе, рецимо на Медитерану, у стању да за неколико дана брже одреагују на нагле промене цена сирове нафте, без обзира на то да ли се ради о снижењу или поскупљењу. Као што се дешавало у више наврата до сада, обично се за неколико дана у Србији уравнотеже малопродајне цене на тржишту Србије са онима у окружењу, а посматрајући на дужи временски период, однос цена нафтних деривата у региону је уједначен, тврде у УНКС-у.

То није све јер ће гориво у Србији додатно поскупети. Влада Србије је, да подсетимо, усвојила предлог измена Закона о усклађивању акциза на нафтне деривате, којим се укидају различите акцизе на различите врсте нафтних деривата и уводе јединствене акцизе за све врсте моторних бензина од 49,5 динара за литар, а за дизел-горива 37 динара за литар.

- Због усклађивања акциза, потрошачи у Србији могу очекивати поскупљење деривата из домаће производње горива јер ће безоловни моторни бензин БМБ-95 да поскупи више од 4,5 динара, а дизел Д-2 више од два динара по литру - рекао је саветник за нафту и гас у Привредној комори Србије Љубинко Савић. - Поскупљење горива због изједначења акциза се може очекивати јер се нови износ акцизе, увећан за одговарајући износ ПДВ-а, директно уграђује у цену горива.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS