19. 04. 2024.

Национална организација потрошача Србије не прихвата наметнути модел стварања државне агенције за заштиту потрошача. Како исти није прошао у Нацрту новог закона о заштити потрошача, заговорници те идеје настављају са својим намерама да потпуно ставе под државну контролу независне организације потрошача у Србији.

 

Захтевамо поништење конкурса за доделу подстицајних средстава за унапређење заштите потрошача у Републици Србији за 2010. годину на тему:Регионална саветовалишта потрошача као подршка активностима Центра за заштиту потрошача у оквиру Одељења за заштиту потрошача Министарства трговине и услуга" због неприхватљивости његовог садржаја и основне претензије „подржављења" функције заштите потрошача.

Поред тога, упућујемо захтев за смену Љиљане Станковић са функције помоћнице министра трговине и услуга, као главног протагонисте и креатора бројних неприхватљивих решења у области заштите потрошача које је форсирала у току свог мандата, или, како она воли да каже: „за моје владавине".

Члан 78 Споразума о стабилизацији и придруживању, поред осталог, обавезује државу Србију да „усагласи стандарде заштите потрошача у Србији са стандардима у Заједници; као и да ће подстицати и обезбедити развој независних организација потрошача." Стога апелујемо на све одговорне из извршне власти да на време зауставе ове деструктивне активности на пољу укупне заштите потрошача.

Не сумњамо да ће неке организације потрошача искористити и овакву прилику и продати се за „шаку долара". Оно што никако не треба заборавити јесте чињеница да прихватањем услова овог конкурса истовремено прихватају епитет - државне организације потрошача!

 

Београд, 14.07.2010.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS