Вести

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS

Јачање заштите потрошача у Србији

Потрошачки кредити испали из Закона

Директива о потрошачким кредитима, односно финансијским услугама, на захтев Народне банке Србије повучена је из нацрта Закона о заштити потрошача који би ускоро требало да се нађе пред члановима владе.

То значи да ће банке и даље моћи једнострано да мењају услове из уговора и да евентуалне промене камата неће морати унапред да договарају са клијентима, како је то донедавно било најављивано из Министарства трговине и услуга.

Помоћник министра трговине за заштиту потрошача Љиљана Станковић је за „Политику" то јуче и потврдила.

- На препоруку Народне банке Србије ми смо из нацрта Закона о заштити потрошача повукли директиву о потрошачким кредитима. Да ли ће у том облику закон и бити усвојен у Скупштини зависи од тога да ли ће враћање директиве предложити скупштински одбори. Али, нацрт сигурно иде на владу без дела о финансијским услугама - рекла је Станковићева.

У водећoj организацији за заштиту потрошача оштро су реаговали на повлачење ове директиве из нацрта закона. Једна од највећих новина коју је Закон о заштити потрошача требало да донесе је, кажу, управо регулисање потрошачких кредита.

- У Србији не постоји пропис који регулише права потрошача у односу са банкама и финансијским институцијама, нити ми имамо закон о потрошачким кредитима. То значи да ће наши грађани и даље бити незаштићени у погледу промена камата или једностраних измена услова из уговора, а на тај начин наша држава заправо омогућава банкама да код нас раде оно што не могу у земљама из којих долазе - објаснио је Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије (НОПС).

Паповић је најавио и да ће он и потпредседник НОПС-а, Зоран Николић, због тога поднети оставке на чланство у министровом Савету за заштиту потрошача.

- Ако је тачно да је то урађено на захтев Народне банке Србије, онда ми питамо ту институцију зашто је то тражила од Министарства трговине. Јер, таквим потезом директно

- Ово није једини проблем у вези са новим Законом о заштити потрошача. Још је битније истаћи да ми не знамо ни какав нацрт закона одлази на владу и у скупштину, нити шта он садржи. То нам нико из Министарства трговине не саопштава - поручују из НОПС-а.

Према ранијим најавама Слободана Милосављевића, министра трговине, Влада Србије би наредних дана требало да усвоји Нацрт закона о заштити потрошача. На припреми овог прописа ради се већ три године, а усвајање у Скупштини очекује се до краја октобра. Процес израде закона је са два милиона евра финансирала Европска унија.