26. 04. 2024.

Директива о потрошачким кредитима, односно финансијским услугама, на захтев Народне банке Србије повучена је из нацрта Закона о заштити потрошача који би ускоро требало да се нађе пред члановима владе.

То значи да ће банке и даље моћи једнострано да мењају услове из уговора и да евентуалне промене камата неће морати унапред да договарају са клијентима, како је то донедавно било најављивано из Министарства трговине и услуга.

Помоћник министра трговине за заштиту потрошача Љиљана Станковић је за „Политику" то јуче и потврдила.

- На препоруку Народне банке Србије ми смо из нацрта Закона о заштити потрошача повукли директиву о потрошачким кредитима. Да ли ће у том облику закон и бити усвојен у Скупштини зависи од тога да ли ће враћање директиве предложити скупштински одбори. Али, нацрт сигурно иде на владу без дела о финансијским услугама - рекла је Станковићева.

У водећoj организацији за заштиту потрошача оштро су реаговали на повлачење ове директиве из нацрта закона. Једна од највећих новина коју је Закон о заштити потрошача требало да донесе је, кажу, управо регулисање потрошачких кредита.

- У Србији не постоји пропис који регулише права потрошача у односу са банкама и финансијским институцијама, нити ми имамо закон о потрошачким кредитима. То значи да ће наши грађани и даље бити незаштићени у погледу промена камата или једностраних измена услова из уговора, а на тај начин наша држава заправо омогућава банкама да код нас раде оно што не могу у земљама из којих долазе - објаснио је Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије (НОПС).

Паповић је најавио и да ће он и потпредседник НОПС-а, Зоран Николић, због тога поднети оставке на чланство у министровом Савету за заштиту потрошача.

- Ако је тачно да је то урађено на захтев Народне банке Србије, онда ми питамо ту институцију зашто је то тражила од Министарства трговине. Јер, таквим потезом директно

- Ово није једини проблем у вези са новим Законом о заштити потрошача. Још је битније истаћи да ми не знамо ни какав нацрт закона одлази на владу и у скупштину, нити шта он садржи. То нам нико из Министарства трговине не саопштава - поручују из НОПС-а.

Према ранијим најавама Слободана Милосављевића, министра трговине, Влада Србије би наредних дана требало да усвоји Нацрт закона о заштити потрошача. На припреми овог прописа ради се већ три године, а усвајање у Скупштини очекује се до краја октобра. Процес израде закона је са два милиона евра финансирала Европска унија.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS