25. 04. 2024.

Цене основних животних намирница, као и горива, биће ограничене до краја септембра, одлучила је Влада Србије продужавајући данас важење две уредбе које се односе на цене ових производа. Међутим, за разлику од прошлог пута, када је држава у јулу подигла регулисане цене меса, овај пут поскупели су - млеко и шећер, за по шест динара. Тако ће килограм шећера од сада коштати 102,99 динара, док ће литар дуготрајног млека са 2,8 одсто млечне масти, коштати 119,99 динара.

Влада Србије продужила је до 30. септембра важење уредби о ограничењу висине цена деривата нафте и основних животних намирница, као и обавезној производњи и промету хлеба.

Тако је максимална малопродајна цена белог кристал шећера у свим паковањима која сада 102,99 динара по килограму, наспрам досадашње цене од 96,99 динара.

Уредбом је утврђена и нова максимална малопродајна цена дуготрајног млека са 2,8 одсто млечне масти – литар ће у малопродаји сада бити скупљи такође за шест динара  и коштаће 119,99 динара, уместо 113,99 динара.

„Влада Србије је ову уредбу донела у циљу заштите тржишта, односно спречавања деформација у формирању цена наведених роба, које су изузетно важне за снадбевање потрошача, а нарочито сиромашнијих социјалних категорија. Корекција цене млека и белог кристал шећера била је неопходна имајући у виду да је дошло до раста цена сировина, што се неће одразити на трговце тих намирница, пошто су марже остале на истом нивоу, а када је реч о потрошачима, повећање цена неће значајно утицати на њихов стандард. Већи проблем би у овом тренутку била несташица основних намирница, што би се десило уколико би се цене задржале на нивоу који не покрива трошкове пословања“, образложила је Влада Србије након седнице.

Цене брашна тип Т-400 глатко и  брашна тип Т-500 у паковањима до пет килограма, укључујући и пет килограма остају исте.

Њих је, наиме, Влада дефинисала приликом промене уредбе прошлог месеца. Тако брашно тип Т-400 глатко, у паковањима до пет килограма, не сме да прелази цену од 84,7 динара по килограму, док је максимална цена за брашно тип Т-500 и даље 78,65 динара по килограму.

Исти случај је и са месом. Тако максимална малопродајна цена за свињски бут без костију остаје 750,20 динара по килограму, свињске плећке без костију 738,10 динара. Цена свињског врата са костима и даље не сме да прелази 689,70 динара по килограму, док цена за свињску слабину са костима (крменадла) не сме да буде већа од 659,45 динара по килограму.

Остаје ограничена и цена пилећег трупа (цело пиле), које по килограму не сме да буде скупље од 299,99 динара.

Цена јестивог уља ограничена је на нивоу од 15. новембра прошле године, што значи да сваки трговац држи „своју“ цену уља која је важила на тај дан.

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS