19. 04. 2024.

Увођење вакциналног пасоша између Грчке и Израела, али и позив Атине кинеским туристима, отвара могућност сличног договора и са земљама које нису чланице Европске уније.

Вест да је Грчка спремна да сноси 50 одсто трошкова обавезних ПЦР тестова за све туристе који се овог лета буду упутили ка Халкидикију орасположила је и грађане Србије који су навикли да тамо одмарају. Ова најава стига је додуше за сада само из Удружења хотелијера Халкидикија, али је наставак иницијативе која је покренута још у августу прошле године. Оно што охрабрује је и увођење вакциналног пасоша између Грчке и Израела, а како преносе тамошњи медији, није искључена могућност сличног договора и са балканским земљама. Да ли ће сектор туризма ове сезоне имати прилику да почне озбиљније да се опоравља зависиће, наравно, пре свега од епидемиолошке ситуације. У Грчкој су и даље на снази рестриктивне мере и границе и даље нису отворене, док се прве информације о условима за српске држављане и могућем уласку током лета, могу очекивати најраније крајем следећег месеца.

Како за наш лист каже Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Јута, осим протокола са Израелом који отвара могућност и за друге земље, па и Србију, добра још једна информација. Наиме, грчки министар туризма је ових дана у контактима са кинеским званичницима позвао Кинезе да летују у овој земљи. То је, наводи Сеничић, на неки начин стидљива најава да ни наши грађани који су вакцинисани кинеском вакцином не би требало да буду онемогућени да несметано путују кроз Европску унију, будући да је раније било најава да ће бити условљавања у том смислу.

– Још је неизвесно да ли ће бити озбиљнијег опоравка и да ли ће имати посла, међутим, за разлику од прошле године, ово је ипак бољи почетак. Путоваће се сигурно по Србији, у Црну Гору, Албанију, Македонију, Босну и Херцеговину. Сасвим извесно и у Египат и Турску које ће, као и прошле године бити отворене за туристе – додаје Сеничић.

Он објашњава да је позитивно и то што Србија већ до сада има око 400.000 грађана који су примили и другу дозу вакцине, што ће сигурно бити предност када је реч о условима под којима ће се улазити у поједине туристичке земље.

– Верујем да ће доћи до усаглашавања сертификата о вакцинацији, као и да ће све бити ускоро дефинисано. Када је реч о Грчкој, сектор туризма је тамо добио огромну помоћ државе, али она истиче у априлу и нема најава да ће бити продужена. Зато хотелијери апелују да се ове формалне ствари што пре дефинишу како би могли да се припремају за сезону – каже наш саговорник из Јуте.

Упитан како су оценили најновије мере помоћи, он наводи да су очекивали бесповратну помоћ, јер је то једини начин да фирме опстану. У агенцијама су јако разочарани, јер туризам није у овим пакетима које је држава издвајала препознат као издвојена целина. То је морало да се уради, јер није исто када помоћ стиже некоме ко ради и зарађује и ономе ко нема никакве приходе и нема одакле да врати новац добијен од државе.

– О томе причају и Грци који су добили огромна средства. Реч је о егзистенцији, зато они и траже да чак и у случају да границе на нивоу ЕУ остану затворене, потписују међудржавне договоре како би туристи летос могли да путују у ову земљу. Да подсетимо, Србија и Грчка су већ започеле разговоре о будућем меморандуму о условима путовања током летње сезоне. Овај документ би, како је најављено, требало да укључује међусобно признавање сертификата о вакцинацији и успешан план имунизације, као и друге техничке детаље који ће бити утврђени у наредном периоду. Потписивању меморандума претходиће усвајање текста овог документа од влада Србије и Грчке. Према овом документу од 1. маја до 1. октобра би, како је предвиђено, свим грађанима који су вакцинисани против ковида требало да буде омогућен улазак у ове две земље, док ће они који још нису примили вакцину путовати уз обавезан ПЦР или антигенски тест.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS