19. 04. 2024.

Спорна намирница контаминирана опасном супстанцом пронађена у готово свим европским државама.

Контаминирано семе сусама, које је стигло у већину европских земаља, и даље је једна од главних тема у ЕУ када је реч о остацима пестицида у храни.

Систем за брзо узбуњивање на небезбедну храну РАСФФ још у септембру прошле године обавестио је државе да се на тржишту појавио сусам из Индије у коме је пронађена велика количина етилен-оксида, активне супстанце која је забрањена у средствима за заштиту биља у Европској унији.

Ово је велики проблем јер се сусам доста користи као зачин, али у производњи хране тако да су у току опсежне контроле многих готових производа – чоколада, салата, кекса, хлеба, уља, грицкалица...

Прву пријаву послала је Белгија, а када је клупко почело да се одмотава стигло је још 50 обавештења за исти случај. Спорни производи враћани су дистрибутерима, а Брисел је наложио увозницима додатне анализе производа. Контаминирани индијски сусам нађен је и у већини држава у нашем окружењу – Мађарској, Словенији, Бугарској, Грчкој...

Установљено је да практично нема државе у ЕУ (али и изван уније), у којој није пронађен контаминирани индијски сусам. У појединим увозним серијама забележене су хиљаду пута веће количине од максималне дозвољене од 0,05 милиграма по килограму, прописане европском уредбом. Европска унија закључила је, како преносе медији, да таква контаминација подразумева озбиљан ризик за здравље људи јер се етилен-оксид сматра мутагеном, канцерогеном и репродуктивно токсичном супстанцом. Објављено је да је етилен-оксид коришћен за спречавања развоја салмонеле током складиштења сусама у Индији. Иначе, та супстанца, по мишљењу стручњака, не представља акутну опасност за здравље, али може бити штетан ако се током времена непрестано уноси. Ускоро се очекују резултати великог истраживања, колико контаминираног семена сусама треба да се унесе, пре него што се здравствени проблеми појаве.

Јуче је у Хрватској потврђено да је и са њиховог тржишта повучен спорни индијски сусам. „Јутарњи лист” преноси да је, по процени надлежних, у тој земљи део производа дошао до крајњих купаца, али у овој години нису забележни нови случајеви стављања на тржите спорне робе.

Норвешка управа за безбедност хране наложила је компанијама које су пронашле производе са контаминираним сусамом да их уништавају спаљивањем, јер не могу да се користе даље за ђубриво. Ипак потрошачи у Европској унији, како се може видети из коментара, сматрају да је потребно више информација о конкретним производима у којима је спорни сусам пронађен, будући да га има у готово свим робним групама. Купци се често упућују на систем РАСФФ који централизује податке и ажурира их свакодневно. Међутим, купци сматрају да би у оваквим ситуацијама потрошачке организације морале да преузму активнију улогу информисања, као и да би подаци морали да буду објављивани на више места како би они дошли до већег броја људи. 

Министарство пољопривреде: пошиљка враћена са српске границе

Гранична фитосанитарна инспекција спречила је могућност да се на тржишту Србије нађе сусам из Индије контаминиран етилен-оксидом.

Како су за „Политику” рекли у Министарству пољопривреде, инспектори су током својих редовних контрола извршили анализу пошиљке зрна ољуштеног сусама пореклом из Индије у количини од 17.800 килограма. Узети узорак послат је на испитивање етилен-оксида у овлашћену лабораторију.

– На основу лабораторијског испитивања утврђено је присуство етилен-оксида у количини већој од дозвољене. За предметну пошиљку донето је Решење о забрани увоза и у току је поступак враћања пошиљке испоручиоцу – наводе у овом министарству и истичу да Гранична фитосанитарна инспекција током службених контрола испитује остатаке пестицида, метала и других контаминената у храни и храни за животиње. Између осталог сусам и производи који садрже сусам пореклом из Индије, редовно се контролишу на присуство етилен-оксида.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS