Вести

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS

Јачање заштите потрошача у Србији

Наша земља се договара о протоколима за путовања, туристи без заштите вакцине могу да очекују строже контроле

Срби ће ове године моћи на летовање у Грчку ако се вакцинишу! То је у интервјуу за "Протохему" најавио грчки министар туризма Харис Теохарис. Он је нагласио да ће за туристе који то не ураде, мере зависити од епидемиолошке ситуације у земљама из којих долазе.

Теохарис је потврдио да ће сви који буду вакцинисани у Грчкој добити дигитални сертификат, а сличне потврде планира да уведе и већина европских земаља.

- Увелико се разговара о узајамном признавању сертификата између земље поласка и одредишта туриста - рекао је Теохарис.

Најава грчког министра сигурно ће обрадовати Србе који су прошле године у ово време купили или резервисали више од 50 одсто аранжмана за летњи одмор. Сада су све очи упрте у нереализоване ваучере, које су туристи добили од агенција, уместо својих путовања.

Прошле године, пандемија је многима уништила одлазак на одмор, тек мали број њих је искористио уплаћене аранжмане, па је море остало само пусти сан. Грчка је малтене почетком прошлог лета затворила своје границе за наше држављане и те мере трају и данас.

- Желимо да урадимо протоколе о путовањима, са земљама које су нама интересантне, као што су Грчка, Црна Гора, Бугарска, Турска и Египат, како нам се не би поновило прошло лето, да нам буду затворене границе и да нигде не можемо да путујемо - рекао је Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије. - Уколико то будемо завршили, онда ћемо унапред знати правила, као што сада знамо за Турску и Египат да је обавезан ПЦР тест. Постоји протокол са Кипром, где они сврставају све земље у четири различите боје, и на основу тога знате шта треба да имате да бисте ушли на њихову територију. На овоме сада радимо, наше министарство је дало подршку, а кренули смо и у разговоре са грчким министарством и амбасадом у Србији.

Како нам је рекао Сеничић, они се надају да ће се ситуација стабилизовати до априла, па бар да се агенције "реше" издатих ваучера. Чак и половину када би искористили, било би добро, и за агенције и за путнике, истиче Сеничић.

У туристичким агенцијама су нам рекли да нових резервација за летовање готово да и нема, а мало ко се за аранжмане и распитује. Углавном и кад зову, грађани питају шта ће бити са заменским ваучерима. Уколико Грчка не буде отворила границе за наше држављане, то би био дефинитиван крај за готово све туристичке агенције у Србији.

Прошле године део наших грађана одмарао се у Хрватској јер су границе биле отворене, или се тражио негативан ПЦР тест. Многи су Грчку заменили Турском, а касније и Египтом. Интересовање за Турску није много опало ни када су увели обавезан доказ да је путник негативан на ПЦР тесту.

Егзотичне дестинације

Како кажу људи који организују егзотична путовања, у овом тренутку може се летовати седам дана на Малдивима за нешто више од 1.000 евра по особи. У ту цену су укључени авио-превоз, смештај и храна. Одмор на Занзибару, 11 дана, без ПЦР теста, који подразумева хотел, превоз, транфере и таксе, кошта око 1.500 евра по особи. Поређења ради, просечна цена зимовања у Србији, без ски-карте, кошта око 700 евра по особи, смештај и полупансион.

Ковид-пасоши

Према речима Сеничића, постоји иницијатива Међународног удружења авио-превозника да се уради апликација која би се звала ковид-пасош и представљала персонализован документ, са подацима о негативном ПЦР тесту, или још неким другим. Две авио-компаније већ су направиле апликацију, која имитира овај ковид-пасош, и то за Њујорк-Лондон и Лондон-Сиднеј.

Извод: Новости