26. 04. 2024.

Фталати, супстанце које се додају роби од ПВЦ-а како би постала мање ломљива, пронађени у концентрацији већој од дозвољене у 10 од 36 производа.

Готово трећина тестираних производа од пластике на тржишту Србије садржи повећану количину фталата, који спадају у штетне материје, саопштили су из организације Алтернатива за безбедније хемикалије (Алхем) из Србије и Арника из Чешке. Фталати су, према том истраживању, пронађени у 10 од 36 тестираних производа у концентрацији већој од 0,1 одсто, што је горња дозвољена граница у Европској унији.

Реч је о супстанци која се додаје производима од поливинил-хлорида (ПВЦ) како би постали меки и мање ломљиви. Иначе, те материје су пронађене у производима као што су школске торбе, ранчеви, кабанице, дечје папуче, несесери, вештачка кожа, ПВЦ цераде, ПВЦ тапете и патоснице за аутомобиле, прецизира се у саопштењу Алхема.

Производи у којима су супстанце детектоване продају се у продавницама домаћих трговаца, а производе их и домаћи и европски произвођачи. Према речима Валентине Март из Алхема, највише забрињава то што су фталати пронађени у производима који су углавном намењени деци и младима. Она је изјавила да је информација о повећаној концентрацији наведене материје послата произвођачима и трговцима, али да нико од њих није одговорио.

– Указивањем на постојање штетних фталата у производима за свакодневну употребу и притиском потрошача на трговце и произвођаче да добију ову информацију треба да се изврши притисак на компаније како би замениле ове хемикалије безбеднијим алтернативним материјама – сматра Каролина Брабцова из чешке организације Арника.

С циљем да потрошаче у Србији мотивишемо да се информишу о производима које купују, покренули смо кампању „Купуј шта желиш без супстанци које не желиш”, саопштио је Алхем.

Та организација је позвала потрошаче да користе њену апликацију Сцан4Цхем, како би добили информацију о хемијском саставу појединих производа.

Иначе, како је Потрошач већ писао, Алхем је слично истраживање спровео и пре годину дана када је саопштено да се на нашем тржишту продају играчке које садрже алармантне количине наведених хемикалија.

Према прописима, играчке могу да садрже до 0,1 одсто фталата. Све преко тога требало би да значи повлачење с тржишта и казну за трговце, али је у пракси дозвољени ниво те штене хемикалије често је виши десетак одсто, па чак и неколико стотина пута више. Контролисани узорци су тада набављени у специјализованим продавницама играчака, али и у кинеским радњама. Од 15 узорака фталати су пронађени у седам играчака, и то у концентрацијама које су и до три стотине пута већи од дозвољених. Забрињава и да је у само 30 одсто анализираних производа декларација била исправна, као и то да су сви производи имали ЦЕ знак на етикети. Ова ознака би иначе морала да гарантује да је произвођач испоручио играчку у складу с прописаним безбедносним захтевима.

Иначе, фталати су најчешће коришћени омекшивачи који се додају пластици на бази поливинил-хлорида као адитиви за омекшавање и смањивање ломљивости. Не везују се за полимер и повремено се испуштају из производа од ПВЦ материјала. На тај начин онај ко користи такве предмете може да буде изложен штетним дејствима таквих супстанци. Фталати се налазе на листи хемикалија које изазивају забринутост, то јест доказано је да имају штетно дејство, а доказано је да имају токсичне ефекте на репродукцију тако што штетно утичу на плодност и плод, а за неке од њих могу да доведу до поремећаја рада ендокриног система. Налазе се најчешће у кабловима, свећицама за новогодишњу расвету, пластичним играчкама за децу и кућне љубимце, подним облогама, завесама за туш-кабине, пластифицираним тапетама, мушемама, торбама и ташнама од вештачких материјала, као и у кабаницама, гуменим чизмама, маскама за телефоне.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS