19. 04. 2024.

Цене заштитних маски на почетку епидемије је била класичан пример профитерства у Србији и уколико се та ситуација понови, ми ћемо позвати грађане да бојкотују оне трговце који подигну цене маски на непримерен ниво, каже за Нова.рс Горан Паповић из Националне огранизације потрошача Србије. Он истиче да је сигурно да је и држава током ванредног стања могла да пропише да цена маски буде нижа него што је прописала.

На почетку ванредног стања, средином марта у Србији је, због велике потражње, дошло до наглог скока цена заштитних једнократних маски. У једном тренутку маске су се продавале и за двесто динара по комаду, мада је њихова редовна цена, пре појаве коронавируса била, скоро десет пута нижа, око 30 динара.

Сем маски, у том периоду су драстично поскупеле и једнократне заштитне рукавице, па је пар рукавица био и по 50 динара, иако је пре короне коштао 15. Држава је уредбом прописала да маске не смеју да коштају више од 120 динара по комаду, а рукавице више од 40 по једном пару.

С временом, како су стизале маске из хуманитарне помоћи, а како су се и поједини произвођачи преоријентисали на производњу маски, њихова цена је пала. Сада се, зависно од потрошача и материјала, заштитне маске могу наћи за 40 до 50 динара по комаду.

“На почетку епидемије, то је било класично профитерство и жалосно је што имамо тако несавесне трговце. Цена је у једном тренутку ишла у небеса, а колико је било паметно да се ограничи цена на 120 динара, може се о томе разговарати. Верујем да је та цена могла да се лимитира и на мањи износ. Сада је било какво ново повећање цена једнократних маски неприхватљиво” објашњава Паповић.

Према његовим информацијама, за сада није дошло до повећања цена, без обзира на уведену обавезу ношења маски у затвореном простору.

“Надам се да до повећања цене неће доћи јер је сада и већа понуда те робе на тржишту. Имате и доста домаћих произвођаче који су се преоријентисали на ову производњу. Уколико се деси да дође до повећања цена, ми ћемо позвати на бојкот оних који буду у томе учествовали. То је класично профитерство и томе одмах мора да се стане на крај” закључио је Паповић.

Извор: Нова

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS