25. 04. 2024.

Потрошачи, будите ОПРЕЗНИ приликом куповине заштитних маски и средстава за дезинфекцију преко интернета!

Више потрошача нам је доставило упите у вези са разним производима за дезинфекцију и заштитним маскама који се ових дана продају онлине по високим ценама. Важно је да знате да ова појава има најмање 2 проблематична сегмента, а то су:

  1. Цена
    Примећено је да су цене наведених производа вишеструко увећане, а што није у складу са мерама ресорног министарства, које се тичу ограничавања цена за ове производе. Поред тога што нису у складу са уредбом, овакве цене су просто нереалне и добро размислите пре куповине.
  2. Ко је продавац
    Продаја путем друштвених мрежа и сајтова на којима не постоје јасни подаци за идентификацију (адреса седиште, ПИБ, матични број и др.) није у складу са Законом о трговини и забрањена је. Куповином на овај начин ризикујете да не добијете оно што сте поручили или да, у случају било каквог проблема или рекламације, останете без законске заштите.

Новонастале околности захтевају од свих нас одговорност и солидарност, али ће увек постојати неко ко ће ситуацију покушати да злоупотреби зарад стицања профита. Будите обазриви и наставите да нам јављате случајеве кршења уредби Владе.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS