16. 04. 2024.

Две трећине од 250 артикала купљених преко интернета „пало” на уобичајеним тестовима сигурности производа које иначе спроводе у Европској унији.

Већина производа наручених преко популарних интернет продавница не пролази стандардна тестирања сигурности.

Две трећине од 250 артикала пало би на таквим анализама, показало је истраживање шест европских удружења за заштиту потрошача које су преко онлајн продавница као што су „Амазон”, „Али експрес”, „Ибеј” и „Виш” наручивале уређаје и проверавале да ли ће роба проћи уобичајене европске тестове којим се контролише сигурност производа.

Међу њима су били уређаји за откривање дима, играчке, ју-ес-бе каблови и адаптери, одећа, али и популарни препарати за избељивање зуба. Како преносе медији, те анализе спроведене су преко Међународне мреже за потрошачко тестирање и истраживање. Тестирања су затражила национална удружења потрошача из Белгије, Италије, Холандије, Данске, Немачке као и Велике Британије. Шпанија и Португалија учествовале су у објављивању резултата. Сваки артикл наручен преко интернета прво је био подвргнут „визуалној” инспекцији, а наводи се да је чак и то било довољно да се закључи како већина производа не одговара стандардима.

Рецимо, делови на играчкама су се лако одвајали, а дечје дуксерице имале предугачке врпце, што не одговара стандардима сигурности. Артикли који су прошли ову врсту тестирања подвргнути су даљој анализи, чији резултати упућују да овај део тржишта мора бити боље регулисан. Тако су три од четири ју-ес-бе пуњача и путних адаптера „пали” на тесту сигурности, јер се прегревају и потенцијално могу да изазову струјни удар. Већина тестираних производа била је знатно јефтинија од других на конвенционалном тржишту, а произвели су их малопознати произвођачи.

Медији преносе да су алармантни резултати тестирања играчака. Као и годинама уназад, на већини тржишта највећи проблем су фталати. Овога пута, од укупно 29 проверених артикала девет је имало недозвољен ниво ове супстанце, која се додаје у пластику како би она омекшала. Сумња се да она неповољно утиче на здравље, па су из тог разлога прописане тачне количине присуства фталата које су дозвољене у играчкама и другим производима. Напомињу да је у неким играчкама прекорачење било огромно– количина фталата била је и 200 пута већа од дозвољене.

Када је реч о уређајима за детекцију дима, резултати су показали да ниједан од четири није успео да детектује дим од сагоревања дрвета, пластике, тканине…

Ризичном се показала и онлајн куповина популарних препарата за избељивање зуба. Седам од десет тестираних узорака различитих брендова имало је превисоку количину хидроген-пероксида за кућну употребу и ти нивои били су од 14 до 70 пута већи од прописаних. Истиче се да два производа не би била легална за употребу ни у стоматолошким ординацијама.

Европска организација за заштиту потрошача БЕУЦ, чије су чланице и организовале тестирање, упозорила је да је онлајн трговина и даље место где је могуће купити производе који не задовољавају стандарде, упркос томе што се неисправна роба спорадично повлачи с овог тржишта.

Ова утицајна европска организација саопштила је како је проблем у томе што се добар део онлајн трговаца не сматра одговорним за сигурност робе коју нуде потрошачима.

– Због тога ни не контролишу довољно те артикле, као ни произвођаче и продавце с којима сарађују – истичу у БЕУЦ-у.

Директорка БЕУЦ-а Моник Гојан поручила је да онлајн трговина једноставно није сигурна попут класичне највише због тога што платформе не посвећују довољно пажње сигурности производа, већ их уклањају тек након упозорења удружења за заштиту потрошача. То, како је нагласила, „не сме да буде модел њиховог пословања”.

– Ако купите детектор дима који не може да открије дим, рецимо, јасно је да то може да има катастрофалне последице – рекла је Гојанова. Зато је време да ЕУ натера онлајн трговце да буду одговорни за робу коју продају као и да што пре буду под будним наџором европских институција.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS