19. 04. 2024.

Пољопривредници ће морати да прођу обуку и добију сертификат за куповину и употребу средстава за заштиту биља. – Документ ће одобравати министар пољопривреде.

Професионални корисници, а то су сви они који долазе у контакт и користе средства за заштиту биља, ускоро ће морати да прођу обуке и добију сертификат за куповину и коришћење пестицида.

Тај документ ће се израђивати у ковници новца, а министар пољопривреде ће лично одобравати доделу сертификата.

Како кажу у Управи за заштиту биља, сви произвођачи ће бити упућени на обуке, а будући да у Србији постоји велики број малих пољопривредних газдинстава ово ће бити процес који захтева време. Иако су измене закона који регулише ову област усвојене у марту ове године, примена је одложена на 1. јануар 2022. године. Истичу да је то изузетно сложен посао, јер морају да буду обухваћени сви који долазе у контакт са средствима за заштиту биља. На тај начин прилагођавамо се европској Директиви о одрживој примени пестицида које су усвојиле све државе чланице.

На овим обукама, које ће бити потпуно прилагођене пољопривредницима, они ће добити информације како да поступају са средствима за заштиту биља, да не би дошло до угрожавања животне средине, водотокова и људи. У управи објашњавају да ће едукација бити примерена пословима којима се пољопривредници баве. Како сазнајемо, неће бити бесплатна, а цена обуке за професионалне кориснике биће одређена Законом о таксама.

– Препарате за заштиту биља у пољопривредним апотекама моћи ће да купују само они који имају сертификат – кажу у овој управи и додају да ће и уређаји који се користе при употреби пестицида морати да буду периодично контролисани при пољопривредним станицама.

Све ове мере, када буду заживеле, ићи ће у корист потрошачима који често сумњају да се храна коју купују у радњама и пијацама или не контролише довољно или да садржи остатке пестицида преко дозвољених граница.

У министарству пољопривреде кажу да ће Србија на овај начин имати бољи увид колико се средства за заштиту биља стварно користе.

– Ми знамо колике су количине које се увозе, али ово је начин да имамо податак колико се та средства реално утроше. Да видимо које су то активне материје које се највише користе, у којим културама и против којих штетних организама. Сваке године се ради мониторинг остатака средстава за заштиту биља. Ови подаци биће корисни, јер ћемо знати на које културе да највише обратимо пажњу – истичу у Управи за заштиту биља.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS