06. 05. 2024.

Случај бубе у производу Бонжита из марта ове године, у вези са којим је Национална организација потрошача Србије (НОПС) предузела све мере у складу са законом и својим овлашћењима заинтересоване стране у циљу заштите потрошача и помоћи произвођачу, указивањем на хигијенско-санитарне пропусте у производњи, ускоро ће добити свој епилог на суду.

Наиме, ДРУШТВЕНО предузеће Раваница, произвођач Бонжите, одлучује да покрене ПРИВАТНУ тужбу против председника НОПС-а лично, Горана Паповића, „тешку” 10 милиона динара, након што је од стране НОПС-а указано и доказано да је у производу Бонжита пронађена буба. Тако је, из чудних разлога Раваница одлучила да новац трошкари на судске парнице, адвоката и таксе, уместо на унапређење услова производње у циљу подизања безбедности производа.

Овакво понашање једног произвођача, чији производ у једном тренутку и једном доказаном случају није одговарао стандардима безбедности хране прописаним законима и правилницима ове земље, у најмању руку је необично, посебно и стога што је, уместо извињења потрошачима и напорима да се овакви инциденти више не догоде, одлука пала да се „убије гласник”, односно, председник удружења потрошача који је о свему обавестио потрошаче и надлежне инспекције а све у складу са законом.

У вези са такозваном ПРИВАТНОМ тужбом једног ДРУШТВЕНОГ предузећа, а која би требало да се односи на изјаву председника НОПС-а у вези са бубашвабом, пронађеном у производу Бонжита, даље изјављујемо следеће:

Очекујемо од државних органа, као и од Управног одбора ДРУШТВЕНОГ предузећа да утврди колико ће коштати необична парница, за коју и тужилац, а сасвим сигурно адвокат, знају да је унапред изгубљена
Зашто се троше финансијска средства на адвокате и парнице, и зашто се троше ресурси правосуђа на бесмислене фабриковане поступке?

НОПС ће, а након окончања судског поступка, на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, свакако тражити да се јавности стави на увид трошковник адвоката, односно колико је овај спор коштао једно друштвено предузеће.

НОПС, па тако и Горан Паповић као председник, наставиће да обавештава и јавност и надлежне инспекције о свим неправилностима, непословности, штетама и сличним појавама, увек водећи рачуна о заштити интереса потрошача, и истовремено давати свој допринос у креирању здравог привредног и тржишног амбијента.

Сходно томе, и овом приликом понављамо да је у производу Бонжита, дана 27. марта 2014. пронађена бубашваба, као и да верујемо да се то више неће понављати након што су обављене неопходне контроле и, можда, неке промене у производњи Бонжите.

Све тврдње из ПРИВАТНЕ тужбе, ако надлежни дозволе ДРУШТВЕНОМ предузећу да ипак баца новац на судске и адвокатске трошкове, уместо да можда уложи тај новац у подизање хигијенско-санитарних услова производње, ПРИВАТНИ тужилац ће морати да изведе на суду.

НОПС ће, иако има паметнија посла, са задовољством и занимањем учествовати у извођењу доказа. И немамо никакву намеру да устукнемо нити да ућутимо, упркос било каквим притисцима. Овај покушај демонстрације васпитне мере тешке 10 милиона динара, неће нас уплашити.

Претрага

Центар за европске политике