06. 05. 2024.

Случај бубе у производу Бонжита из марта ове године, у вези са којим је Национална организација потрошача Србије (НОПС) предузела све мере у складу са законом и својим овлашћењима заинтересоване стране у циљу заштите потрошача и помоћи произвођачу, указивањем на хигијенско-санитарне пропусте у производњи, ускоро ће добити свој епилог на суду.

Наиме, ДРУШТВЕНО предузеће Раваница, произвођач Бонжите, одлучује да покрене ПРИВАТНУ тужбу против председника НОПС-а лично, Горана Паповића, „тешку” 10 милиона динара, након што је од стране НОПС-а указано и доказано да је у производу Бонжита пронађена буба. Тако је, из чудних разлога Раваница одлучила да новац трошкари на судске парнице, адвоката и таксе, уместо на унапређење услова производње у циљу подизања безбедности производа.

Овакво понашање једног произвођача, чији производ у једном тренутку и једном доказаном случају није одговарао стандардима безбедности хране прописаним законима и правилницима ове земље, у најмању руку је необично, посебно и стога што је, уместо извињења потрошачима и напорима да се овакви инциденти више не догоде, одлука пала да се „убије гласник”, односно, председник удружења потрошача који је о свему обавестио потрошаче и надлежне инспекције а све у складу са законом.

У вези са такозваном ПРИВАТНОМ тужбом једног ДРУШТВЕНОГ предузећа, а која би требало да се односи на изјаву председника НОПС-а у вези са бубашвабом, пронађеном у производу Бонжита, даље изјављујемо следеће:

Очекујемо од државних органа, као и од Управног одбора ДРУШТВЕНОГ предузећа да утврди колико ће коштати необична парница, за коју и тужилац, а сасвим сигурно адвокат, знају да је унапред изгубљена
Зашто се троше финансијска средства на адвокате и парнице, и зашто се троше ресурси правосуђа на бесмислене фабриковане поступке?

НОПС ће, а након окончања судског поступка, на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, свакако тражити да се јавности стави на увид трошковник адвоката, односно колико је овај спор коштао једно друштвено предузеће.

НОПС, па тако и Горан Паповић као председник, наставиће да обавештава и јавност и надлежне инспекције о свим неправилностима, непословности, штетама и сличним појавама, увек водећи рачуна о заштити интереса потрошача, и истовремено давати свој допринос у креирању здравог привредног и тржишног амбијента.

Сходно томе, и овом приликом понављамо да је у производу Бонжита, дана 27. марта 2014. пронађена бубашваба, као и да верујемо да се то више неће понављати након што су обављене неопходне контроле и, можда, неке промене у производњи Бонжите.

Све тврдње из ПРИВАТНЕ тужбе, ако надлежни дозволе ДРУШТВЕНОМ предузећу да ипак баца новац на судске и адвокатске трошкове, уместо да можда уложи тај новац у подизање хигијенско-санитарних услова производње, ПРИВАТНИ тужилац ће морати да изведе на суду.

НОПС ће, иако има паметнија посла, са задовољством и занимањем учествовати у извођењу доказа. И немамо никакву намеру да устукнемо нити да ућутимо, упркос било каквим притисцима. Овај покушај демонстрације васпитне мере тешке 10 милиона динара, неће нас уплашити.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS