27. 04. 2024.

С обзиром на знатан пораст приговора потрошача обавештавамо јавност о свим ризицима куповине робе путем бројних огласа на најбројнијој друштвеној мрежи. Одавно је основна функција прерасла у још један начин онлајн (интернет) куповине где су разни оглашивачи искористили могућност продаје робе потрошачима.

Основно је направити разлику између трговца, који може бити регистровано правно лице или предузетник и физичко лице. Једино и само у случају када знамо ко је трговац можемо остварити своја права која нам по закону припадају. Подаци о трговцу морају бити јасно истакнути како би се потрошач уверио да заиста ступа у уговорни однос са регистрованим продавцем.

На жалост, продаја се у великој већини случаја врши на потпуно други начин, односно бројна физичка лица су искористила могућност брзе и лаке зараде и не презају ни од чега знајући да је то класична продаја између два физичка лица. У том случају потрошач не може да се позове на Закон о заштити потрошача и друге којима се регулише купопродајни однос. Таква продаја заправо представља још један начин какав смо одавно имали – продаја путем малих огласа. Суштински, нема никакве разлике када обућу, одећу или другу робу на овај начин купите путем Фејсбука или путем огласа од било ког физичког лица.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS