28. 04. 2024.

Путем курирске службе ПостЕкспреса, могуће је слати све, од игле до локомотиве, па и стакло и чаше. Међутим, како се изборити да слање осетљивих и ломљивих пошиљки ипак буде одговорност курирске службе, а не пошиљаоца?

Своје искуство испричала нам је корисница ове услуге, која је желела да транспорт чаша буде одговорност ПостЕкспреса, јер је она приликом паковања поштовала њихове услове.

Каже, трајало је, али, вредело је.

Наиме, у Условима за пружање услуге ПостЕкспрес, предвиђено је да се осетљиви предмети од стакла, морају упаковати на посебан начин, како би се избегло „трење или ударање током транспорта, било између предмета узајамно, било између предмета и зидова кутије и да се обезбеди пуна сигурност садржаја пошиљке у преносу.”.

Такође, пакети који садрже стакло треба да буду запаковани „у тврдој кутији, испуњеној одговарајућим заштитним материјалом, односно обмотани заштитним материјалом (стиропор, тврди сунђер, пуцкетава заштитна фолија и др., у зависности од садржаја).

Чаше? На вашу одговност!

Корисница ове услуге поштовала је све услове: у оригиналној тврдој кутији, са преградама између чаша, обложила је ивице кутије заштитним материјалом, а сваку чашу додатно и хартијом. Приликом покушаја трескања кутије, ниједна чаша у њој није се померала. Такву пошиљку је планирала да пошаље и наручила је преузимање од ПостЕкспреса на својој адреси. Одмах су јој рекли: чаше? на вашу одговорност!

Она је одговорила да није њена одговорност, јер је прописно спаковала пакет поштујући услове, у шта ће моћи да се увери курир када дође да преузме. Тај, курир, међутим, није хтео да преузме пакет, односно, одбио је да преузме одговорност.

Добро сте спаковали, значи нисте адекватно спаковали, признајте и потпишите

Неколико телефонских позива касније и упозорења потрошача да је све у складу са условима ПостЕкспреса, коначно су довели, пар сата касније, до првог резултата: доћи ће курир поново, проверити кутију, на лицу места обавестити шефове о начину паковања и тада ће пошиљка бити преузета.

Међутим! Други курир долази, проверава пошиљку, зове шефа и описује како је пошиљка спакована (све звучи тачно и као да је пакет у реду) и шеф му даје инструкције: У одељку напомене, навести да пошиљка НИЈЕ адекватно спакована и нека госпођа потпише.

Госпођа неће да потпише и након поновног натезања, дужих телефонских разговора са шефовима и уверавања да пошиљка ЈЕСТЕ адекватно упакована, управо према упутствима службе ПостЕкспрес, те да је садржај пошиљке дозвољен, све у шта се и курир уверио, пакет коначно одлази на пут као одговорност курирске службе.

За ову борбу било је потребно познавање услова слања курирске службе, познавање услова за рекламацију курирске службе и, много, много живаца.

Мора ли то баш увек да буде тако тешко?

Да ли сте знали?

  1. Приликом преузимања пошиљке, након што потпишете и платите, имате право да задржите курира док проверите да ли је садржај у реду и неоштећен.
  2. Само ако је на овај начин утврђено стање пошиљке, имате право на рекламацију и обештећење. Том приликом морате сачинити записник који потписујете ви и курир.
  3. Ако нисте ви, као прималац, сносили трошкове доставе, у том случају покретање поступка рекламације и надокнаде штете, пада на пошиљаоца
  4. Рекламацију због оштећења садржаја или умањења садржине пошиљке, можете изјавити одмах приликом уручења или најкасније наредног радног дана. У том случају се у доставној пошти, комисијски, сачињава Записник о неисправности пошиљке, али се пошиљка која је већ уручена не сме примити назад.

 

НАРАВОУЧЕНИЈЕ: Проверите услове за слање и начине рекламације курирске службе коју сте одабрали, ПРЕ него што постанете корисник услуге.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS