28. 04. 2024.

Због крађе струје, обратити пажњу на потрошњу

У Србији се годишње украде струје у вредности од неколико десетина милиона евра. Поред оних који се баве крађом, има и оних који ни криви, ни дужни буду покрадени, а уз све то су принуђени да сами траже правду, поред надлежне Електродистрибуције. Највише забрињава што овај проблем различито тумаче Елетровојводина и Национална организација потрошача.

"Спречимо крађу електричне енергије" и "плаћајмо само своју потрошњу", кампања је која потрошачима улива поверење и спокојство, у нади да надлежно предузеће брине о тој негативној појави, која ЕПС-у доноси огромне губитке.

Међутим, када се грађани нађу у непријатној ситуацији, као што је то био недавно случај гледатељке Радио-телевизије Војводине, дођу до закључка да сами морају да се боре са актуелним проблемом.

Зорица Марић имала је проблема са потрошњом и обратила се Електродистрибуцији, не искључујући могућност да јој неко краде струју. На њену срећу или несрећу, проблем је био само у кућном апарату, а то је констатовао електричар којег је морала да ангажује, јер надлежност Електродистрибиције досеже до мерног уређаја, односно бројила. Тако наводе у Електровојводини, позивајући се на Закон о енергетици.

У Националној организацији потрошача Србије, пак, сматрају да мерно место обухвата све оно што се налази у ормару, а то су, поред струјомера, осигурачи и каблови.

"Не може Дистрибуција да каже – мене интересује само до струјомера… све што иде ка самој кући је у надлежности Дистрибуције, јер је све то у оквиру мерног места које ви плаћате", објашњава Горан Паповић из НОПС. Они који се одлуче да краду струју, умањујући своју потрошњу, нпр. магнетима, проналазе и друге начине, па се тако прикаче комшији на бројило, што је лакше изводиво у стамбеним зградама, него на кућама.

"Врло је могуће да неко краде струју на тај начин… повеже своју жицу на ваш осигурач и већ вам краде струју", каже електричар Бехудин Таловић.

Зато, треба обратити пажњу на потрошњу струје и на комшије, а све негативне појаве изван вашег дома, зарад заштите приватности и података, могу се пријавити Националној организацији потрошача, чиме се даје допринос акцији "Спречимо крађу електричне енергије".

Извор: РТВ

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS