27. 04. 2024.

Председник Националне организације потрошача Горан Паповић изјавио је данас да су у нови закон о заштити потрошача уграђене све директиве које у тој области прописује Европска Унија.

Паповић је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк, рекао да је у нови закон, који ће у понедељак ступити на снагу, интегрисано 15-ак директива ЕУ.

Он је навео да се те директиве односе на трговину, непоштену трговинску праксу, уговорне обавезе при куповини робе, туристичка путовања, услуге од општег економског интереса, односно воду, струју, гас…

"Многи трговци ово неће поздравити, јер је ово по први пут прилика да се са српског тржишта најури шкарт роба и небезбедна роба", истакао је Паповић.

Говорећи о случајевима када купац жели да се жали на робу коју је купио код трговца, Паповић је најавио да ће купац моћи да бира да ли жели повраћај новца, поправку или замену.

Уколико то трговац не учини, имаће право да интервенише тржишна инспекција, најавио је председник Националне организације потрошача.

Према његовим речима, скраћује се рок у којем трговац мора у таквим случајевима да одговори купцу, а предвиђене су и казне за несавесне трговце.

Паповић је најавио да ће јавно предузеће имати обавезу да формира групу за рекламацију у којој ће бити један представник из организације потрошача.

Извор: РТВ

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS