27. 04. 2024.

Национална организација потрошача Србије (НОПС) обратила се Националној асоцијацији туристичких агенција (YUTA) са иницијативом за укидање такси (трошкова) арбитражног поступка, о чему је одлука и донета.

Имајући у виду да арбитражни поступак представља пандан судском поступку, да арбитражна пресуда има снагу судске пресуде и да се извршава према прописима о извршном поступку, НОПС је изразио своје мишљење да би се и трошкови (таксе) арбитражног поступка пред Арбитражним судом YUTA-е требали ускладити са важећим судским трошковима (таксама).

Наиме, Закон о заштити потрошача (Сл. гласник 62/2014), који је ступио на снагу 21. јуна 2014. године, а почео са применом 21. септембра 2014. године, својим чланом 140 прописује:

"Потрошачки спор је сваки спор који произилази из уговорног односа потрошача и трговца. У поступку пред судом у потрошачком спору, у смислу закона којим се уређује парнични поступак, не плаћа се судска такса за тужбу ако вредност предмета спора не прелази износ од 500.000 динара."

У свом обраћању YUTA-и, НОПС је навео да очекује да се ускладе трошкови (такси) арбитражног поступка са таксама парничног поступка, садржаним у наведеном члану Закона о заштити потрошача и да се омогући потрошачима да под једнаким условима, путем потрошачких спорова пред Арбитражним судом YUTA-е дођу до својих Законом гарантованих права.

Национална асоција туристичких агенција је на основу чл. 140 Закона о заштити потрошача и на основу иницијативе НОПС-а донела одлуку којом се укида такса за подношење тужби пред Арбитражним судом.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS