27. 04. 2024.

Да ли је лимун који се тренутно налази на територији Србије отрован, или не, мораће да истражи Министарство пољопривреде, које претходна два дана, док ова гласина потреса јавност – ћути. Шта је са осталим намирницама, како из увоза, тако и из домаће производње, такође ће једном морати да дође на ред, јер потрошачи имају право да знају шта једу.

Све док Министарство пољопривреде нема одговор или саопштење, а ни инструменте да хитно реагује на овакве гласине, Србија ће бити и остати плодно тле за ширење страха и неговање параноје када је реч о безедности хране. Годинама, доследно, нико од надлежних не ради свој део посла. Не постоји савет за безбедност производа који би се бавио проценом ризика, који би анализирао и управљао ризиком. Не постоји чак ни неформална група у оквиру Министарства пољопривреде која би се тиме бавила. Ви тамо немате ни човека којем бисте могли да се обратите на тему безбедности хране у ванредним ситуацијама!

Све ово широм отвара врата за спекулације, али и за мито и корупцију у области безбедности хране, било да је из увоза, било да је домаће производње.

С друге стране, медији су пренели потпуно непроверену гласину да је лимун отрован, не дајући потрошачима ниједну другу информацију о могућем узрочнику и последицама тровања, или карактеристикама фунгицида.

Будући да је гласина потекла из Хрватске и тамошњег удружења за заштиту потрошача, подсећамо потрошаче да у Еропској унији, којој и Хрватска припада, ради перфектно усавршен систем за брзо узбуњивање свих чланица, РАСФФ, и да сва храна која улази у ЕУ подлеже проверама, а касније следи и брза реакција уколико се утврди да је храна небезбедна. Таква се или повлачи са тржишта, или одбија већ на граници, или се само ставља под појачан наџор уколико је нека неправилност минорна.

Провером на овом систему, утврдили смо да помињана Турска као произвођач злогласнонг лимуна није имала проблема са остацима фунгицида на воћу још од априла месеца ове године. Једина акција одбијања на граници контигентна лимуна који долази и Аргентнине, догодила се у октобру, а реч је о лимуну који је из Аргентине у ЕУ требало да уђе преко Грчке и који је враћен произвођачу.

Наравно, извртање чињеница о наглом појефтињењу лимуна такође није помогла да се јавности пружи права слика. Потрошачи веома добро знају да је цена лимуна враћена на нормалну цену након што је пре месец дана дошло до наглог поскупљења, чији узроци леже у застоју увоза и мањој понуди, тако да није дошло до наглог појефтињења, које треба да сугерише неку неправилност, већ до поврата цене на стару, тржишну.

Шта је имазалил и зашто се користи

Имазалил је један од фунгицида који се користи у накнадном третману цитруса и осталог јужног воћа, да не би дошло до труљења и развоја гљивица током, обично, дугог транспорта до потрошача. Налази се на списку дозвољених фунгицида, иако му је потврђена токсичност и сматра се да је канцероген, уколико би се човек њему излагао директно и дуже време.

Због овог и других фунгицида, потрошачима се већ годинама препоручује да не једу кору лимуна или наранџе. Количине имазалила које се користе, јасно су ограничене и дефинисане, тако да не угрожавају потрошача.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS