07. 05. 2024.

Министарство пољопривреде Хрватске објавило је током протекле седмице да је с тржишта повучена и опозвана „Алнатура” дечја храна, каша с четири врсте житарица „4-Korn Getreidebrei”, у паковању од 250 грама, с роком трајања до 30. новембра 2015. године, а о повлачењу су известили и из дистрибутера на хрватском тржишту, компаније „Dm - drogerie markt” из које наводе како су у тој дечјој каши пронађени трагови тропанског алкалоида.

Молимо потрошаче да обрате пажњу, будући да до нас још увек није стигла званична информација, нити су предузете конкретне мере у циљу заштите потрошача.

Министарство у Хрватској, у саопштењу објављеном на интернет страници наводи да је путем РАСФФ система за узбуњивање, примљено обавештење из Европске комисије о налазу тропаналкалоида у концентрацији 12,1 mg/kg – ppb (mg/kg – микрограм по килограму) у „Алнатуриној” каши „4-Korn Getreidebrei” на тржишту у Немачкој, а производ исте серије извезен је и у Хрватску.

Зато је Управа за санитарну инспекцију Министарства здравља Хрватске спровела надзор на тржишту и наредила повлачење и опозив тих производа с тржишта.

Ова храна је, осим из Хрватске, повучена и из Аустрије, Чешке, Немачке, Мађарске, Луксембурга, Румуније и Словеније.

Многе нуспојаве

Негативни утицаји атропина условљени су унесеном количином и огледају се у поремећају парасимпатичког нервног система, као што су убрзан рад срца, сувоћа уста, опуштање глатке мускулатуре црева, мокраћног тракта и жучне кесе. Може доћи до проширења и парализе зеница, потешкоће говора и гутања, немира, умора, главобоље, суве и топле коже. Код деце долази и до повишене температуре.

Из ДМ-а моле купце да провере да ли су купили Алнатурину кашу од 4 врсте житарица из споменуте серије, а оне који је имају моле да тај производ врате у најближу продавницу ДМ-а, где ће им бити враћен новац.

Извор: Први на скали, index.hr

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS