07. 05. 2024.

Поводом приговора које су поједини грађани Сремске Митровице, корисници услуга ЈКП „Топлификација“, упутили Удружењу за заштиту потрошача Војводине, а који се тичу промене тарифног система овог предузећа, изјављујемо као што следи:

ЈКП „Топлификација“ упутило је својим корисницима обавештење да је Градско веће града Сремска Митровица, дана 24.10.2014. године, донело нов тарифни систем за обручан топлотне енергије по којем ће купци који су плаћали накнаду за испоручену топлотну енергију по потрошњи, убудуће, фиксни део трошкова грејања, уместо према инсталисаној снази, плаћати према грејној површини. Нова утврђена цена фиксног дела трошкова грејања је 29,50 динара/м2.

Због наведених промењених околности, корисницима су послати нови Уговори на потпис. Обавештавамо потрошаче, кориснике услуга ЈКП „Топлификација“ да нису у обавези да потпишу нови Уговор уколико нису сагласни са променом тарифе и цене. Потрошачи, такође имају право и да раскину уговор о пружању ове услуге уколико нису сагласни са променом цене, односно тарифе и изменом општих услова уговора наведеним у обавештењу трговца, а све у складу са чланом 89. Закона о заштити потрошача ("Сл. гласник РС", бр. 62/2014).

Корисници услуга који су се јавили Удружењу, такође су навели да су за наведене промене сазнали тек када су им достављени нови уговори на потписивање. Уколико су изнете информације тачне, ради се о грубом кршењу одредби Закона, а по којима је трговац дужан да о изменама методологије формирања цена и промене цена услуга, потрошаче јавно обавести о промени најкасније 30 дана пре почетка примене промењивих цена.

Правни тим Удружења покушао је да ступи у контакт са надлежнима из ЈКП „Топлификација“, али нам то, нажалост, није пошло за руком, уз образложење „да су обе правнице које би могле да разговарају на ову тему, на боловању“.

Претрага

Центар за европске политике