08. 05. 2024.

Само је два дана било потребно Ветеринарској инспекцији да утврди све чињенице о нелегалној, приватној кланици у селу Церовац код Крагујевца, након што је нама стигла анонимна пријава.

6. јануара, на нашу адресу је стигла анонимна дојава, у којој је стајало сам ово:

Крагујевац, село Церовац, породица Најдановић, свакодневно се врши клање и обрада угинуле стоке. Остало је на вама, дајте мало истраживачког новинарства, радног ангажовања на терену или чега већ. Распитајте се мало у селу и околини и потврдиће вам потпуно исту причу. Због своје безбедности не могу да улазим у детаље

Ми смо 12. јануара обавестили Сању Ћелебичанин, начелницу Ветеринарске инспекције, која је одмах, два дана касније, у сарадњи са МУП-ом, утврдила истинитост ове дојаве и на терену, уз помоћ полиције, у породичној кући фамилије Најдановић, инспектори проналазе ужасне призоре нелегалне кланице, без иједног јединог услова за безбедну производњу меса, у потпуно неприхватљивим и непрописним хигијенским условима.

 

У овој породичној кући Најдиновића, клање говеда се врши на непокривеном платоу у дворишту, са металним кукама и чекрком за подизање и клање говеда на отвореном, са заосталом крви около. По дворишту су затечене разбацене кесе препуне говеђих костију. Просторије за обраду меса и замрзавање потпуно нехигијенске. Јаме за одлагање отпадак непокривене у дворишту. Пронађена жива јунад нису прошла ветеринарску контролу.

Власник овог ужаса изјављује да телад набавља код индивидуалних пољопривердних произвођача, а да месо закланих говеда продаје „за разна славља и испраћаје”, а за затечено јунеће месо тврди да нема купца и да део део меса продаје одгајивачницама паса.

Из свега затеченог инспекција је закључила да се власник нелегалне кланице, Аксентије Најдановић, веома дуго, озбиљно и организовано бави овим нелегалним послом, а отворено је и питање одговорности оближње ветеринарске станице, због непријављивања недозвољене делатности клања говеда.

За сваку похвалу је брзо реаговање Ветеринарске инспекције која је за само два дана успела да међу више од десет породица с презименом Најдиновић, колико их има у општини Церовац, са више екипа на терену, лоцира праву, затвори је и предузме све законске мере против Аксентија Најдиновића.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS