19. 05. 2024.

У фебруарском издању каталога трговинског ланца Рода, освануо је у понуди нов производ CHIPSOS, са јасном, промотивном назнаком да је произведен у Србији. Међутим, чипс је у производен у Хрватској, у Доњем Михољцу. Због чега Рода лаже?

Многи потрошачи се сећају времена када је Соко Штарк био домаћа кондиторска фабрика. То је један од оних брендова који је успео да створи лојалност код купаца и да изазове добре емоције у погледу квалитета. Међутим, Штарк је већ извесно време део Атлантик групе из Хрватске, која је још прошлог лета склопила уговор о производњи, управо овог новог производа, CHIPSOS, у погону фабрике у Доњем Михољцу, са стратешким партнером Канаан доо. О овом, за Атлантик групу значајном догађају, обавестили су јавност током јула 2014.


Међутим, упркост томе што се CHIPSOS производи у Хрватској, што је то наведено и на декларацији одштампаној на амбалажи производа, Рода одлучује, из неког разлога, да на производ стави ознаку "Произведено у Србији".

Не улазећи у мотиве оваквог потеза, или дефинисање квалитета производа на основу места производње, већ само закључујући да то није истина, питамо још једном: А, зашто лажете?

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS