20. 05. 2024.

НОПС изражава најоштрији протест због начина на који је у јавности представљен рад, јуче отворене, Националне референтне лабораторије.

Чињеница да лабораторија не поседује нити једну акредитацију и да практично не постоји у систему, лако је проверљива на сајту Акредитационог тела Србије (АТС). Резултати добијени неакредитованим методама нису валидни, у потпуности су неупотребљиви и питамо се коме и у које сврхе је намењена ова маскарада и медијска промоција установе која се „за сада“  неће бавити контролом квалитета хране у Србији, а што је потврдила и сама министарка.

Подсећамо јавност да Национални савет за безбедност хране, чије је формирање предвиђено законом из 2009. године, никада није формиран. Законом о безбедности хране је такође предвиђено да савет чине стручњаци из различитих области који би се на основу јасних и законом утврђених критеријума бавили проценом ризика и доносили одлуке од којих зависи здравље и безбедност грађана Србије.

Узевши у обзир да поменути савет није формиран и да се закон не поштује од када је усвојен, захтевамо од надлежних из Министарства пољопривреде да нам одговоре на питање – ко ће и на основу којих критеријума одлучивати које ће се намирнице испитивати и на шта ће се испитивати „једног дана“ када лабораторија практично почне са радом? Непоштовање законом утврђених обавеза и медисјка промоција неакредитоване Националне референтне лабораторије представља само валидацију хаоса који годинама влада у овој области и потврду да о здрављу потрошача у Србији одлучује „неформална група“ у Министарству пољопривреде.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS