20. 05. 2024.

Поштовани  потрошачи,

Најљубазније вас молимо да апел који вам овом приликом упућујемо не разумете погрешно. Није нам циљ било какав притисак на вас. Напротив! Ово је само израз искрене забринутости наше организације и бројних привредних субјеката чији се углед озбиљно нарушава разним злоупотребама од стране потрошача, а што смо, нажалост, и ми уочили. Мања група потрошача којима је ова порука намењена, сами ће се препознати.

У последње време евидентирамо велики број приговора на квалитет хране, присуство „страних тела“ и бројна друга негативна и непријатна искуства из потрошачког живота. Наш правни тим се труди да сваки приговор озбиљно размотри, утврди да ли је исти основан и предмет проследи надлежним органима на даље поступање. Међутим, озбиљно смо забринути због чињенице да се у све већем бројем случајева, након озбиљних провера, утврди да се ради о разним облицима злоупотрба које имају за циљ остваривање разних облика материјалне користи без ваљаног правног основа. Због свега наведеног, контактира нас све већи број привредних субјеката, који такође трпе штету због неодговорних појединаца.

Процесуирање сваког приговора захтева време и ангажман наших сарадника, а када се након уложене огромне енергије и труда испостави  да је пријава „лажна“ и да је неко покушао да злоупотреби поверење које годинама градимо, баца се сенка на наш рад и све резултате које смо заједно постигли. Због свега наведеног, наш правни тим се суочава са мањком капацитета да реално размотри све околности, а што може имати негативан ефекат на квалитет правне помоћи коју пружамо потрошачима чији су приговори основани. Другим речима, они којима је помоћ заиста неопходна могу доћи у ситуацију да остану без ње, због мање групе потрошача који свакодневно злоупотребљавају ову страницу. Последњи у низу случајева, где је наводно пронађена пластична кеса у амбалажи јогурта и где је након детаљне провере и посете потрошача производним погонима утврђено да је то и теоретски немогуће, само потврђује нашу бојазан.

Понављамо – молимо вас  да овај  апел не схватите погрешно. Нећемо дозволити да због материјалних интереса појединца,  штету трпимо сви, и позивамо вас да заједно уложимо додатне напоре како би сачували све позитивне резултате које смо вишегодишњим трудом и залагањем постигли. Хвала вам на разумевању.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS