05. 05. 2024.

Тестирање немачког удружења за заштиту потрошача "Фудвоч" показало је да "киндер" чоколаде садрже опасну материју која "можда изазива рак".

Поред Киндера, "позитивна" су била и још два бренда дечјих чоколада. Удружење је позвало надлежне органе да повуку из продаје Феререове производе: "киндер ригл“, Линдтове "фиорето нугат минс“ и Рубезахлове "санрајс класик чоко хепен“, због тога што садрже "могуц́е канцерогене супстанце“.

Те чоколадице у себи наводно, имају такозвана “ароматична минерална уља (МОАХ)“, саопштио је Фудвоч.

“Произвођачи су криви. Уместо да склоне опасне слаткише са полица и алармирају потрошаче, они тврде да раде све по закону”, рекао је Џон Хег, представник Удружења.

Тестирано је преко 20 врста чипсева и чоколадица и пронађена су засиц́ена минерална уља (МОАХ) која приликом разлагања у људском организму могу изазвати оштец́ења органа, а деца су посебно изложена ризику.

Испоставило се да “киндер” чоколадица која је једна од најпродаванијих у Немачкој, има највец́и ниво тих минералних уља.

Удружење је навело у свом саопштењу и да се та супстанца преноси у храну преко рециклираног паковања које је претходно штампано мастилом које у себи има та уља.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS