05. 05. 2024.

С обзиром да Национална Организација потрошача Србије - НОПС поред унапређења области заштите потрошача путем едукације и пружања правне помоћи, има за циљ и обавезу да врши контролу квалитета и исправности производа на тржишту Републике Србије, овај пут смо се осврнули на квалитет и безбедност основне животне намирнице, посебно заступљене у исхрани деце – МЛЕКА.
Како смо у прилици све чешће да чујемо о бројним неисправним производима намењених пре свега за исхрану најмлађих, извршили смо потребне анализе млека свих регистрованих произвођача на територији Републике Србије. Резултати су показали да велики произвођачи поред унапређене технологије у производњи, воде рачуна и о хигијени, односно безбедности производа, док је код млека мањих произвођача установљено присуство одређених бактерија, опасних по здравље.

Ступањем на снагу „Правилника о општим и посебним условима хигијене хране у било којој фази производње, прераде и промета" (Сл. гласник РС 72/2010) уведен је нови систем контроле хране усклађен са прописима Европске уније. Показатељи хигијене процеса (Ентеробактерије и Е. coli) се испитују у млеку и производима од млека само док су под наџором произвођача, односно узорковање се врши само у млекари. То значи да је систем контроле у млекари такав (HACCP и предусловни програми) да осигурава добру хигијену процеса. Млекаре добру хигијену процеса доказују лабораторијским испитивањима и низом контролних мера које стално прате, а морају да покажу на увид надлежном ветеринарском инспектору. Сви регистровани објекти за производњу и промет хране у Србији имају уведен HACCP систем, међутим, колико овај систем постоји само на папиру а колико заиста живи у производњи показују резултати испитивања присуства Ентеробактерија и Е.coli у пастеризованом млеку у промету. На тај начин, мањи произвођачи млека у кесама, не само да обмањују потрошаче зарад већег профита, купујући бактериолошки неисправно сирово млеко које ниједна озбиљна компанија не би откупила, они доводе у питање здравље свих конзумената, посебно деце у чијој је исхрани млеко најзаступљеније.

Анализом 22 узорка пастеризованог млека различитих произвођача, коју је спровео Научни институт за ветеринарство у Новом Саду, дошли смо до сазнања да следеће млекаре имају повишен или изразито повишен ниво присуства бактерија у сировом млеку, у односу на дозвољени ниво, иако је млеко у кеси вец обрађен производ. То показује да је ситуација много гора и морају се хитно предузети заштитне мере и контрола квалитета млека малих млекара које производе млеко у кесама.

Веће присуство Ентеробактерија и Е.coli од граничне вредности установљено је у производима следећих млекара:

  1. Дана 1.6%мм (Врбас) - Ентеробактерија 30000
  2. Дана 2.8%мм (Врбас) - Ентеробактерија 30000
  3. Житко 3.2%мм (Рашка) - Ентеробактерија 150
  4. Браво 2.8%мм (Сурчин) - Ентеробактерија 7500
  5. Стадо моје 2.8%мм (Мошорин) - Ентеробактерија 30000
  6. Белкино 2.8%мм (Ечка) - Ентеробактерија 1200
  7. МК Петровић 3.2%мм (Лесковац) - Ентеробактерија 1000 и Е.coli 100
  8. Млекара Панчево 2.8%мм (Панчево) - Ентеробактерија 1000

Преостали резултати добијених анализа ће бити накнадно објављени.

Поставља се питање, ако је Правилником прописано да произвођач одговара за хигијенску исправност производа само у процесу производње и паковања, да ли је могуће да се бактерије појаве у херметички затвореним производима на рафовима или у фрижидерима? Ко се позива на одговорност у таквим случајевима и да ли се на такав начин неоправдано искључује одговорност произвођача?

Одговор који смо добили од надлежних инспекцијских органа је да се бактерије у самом производу током транспорта и складиштења могу појавити искључиво уколико је амбалажа оштећена, а такав производ се не би смео наћи у продаји. У супротном, уколико је производ неоштећен, а садржи бактерије, пропуст је дошао приликом производње и/или паковања истог.

Како тврде у ресорном Министарству, Правилници су усклађени са европским стандардима. Међутим, након добијених резултата спроведених анализа, доводи се у питање да ли и на који начин надлежни органи врше контролу примене тих прописа од стране произвођача млека и млечних прерађевина?

Као удружење, апелујемо на потрошаче да не купују млеко у кесама поменутих малих млекара јер је оно опасно по здравље!

Апелујемо и на трговинске ланце да не продају ова млека бар из моралних разлога како би спречили даље тровање деце и људи у Србији.

Апелујемо и на државу и релевантне испекције да пооштре контроле и да се позабаве млеком јер је управо то најзаступљенија намирница у исхрани деце!



Контролисане млекаре
Назив млекаре Град
1. "Млекара Лозница"
Лозница
2. Млекара "Куч" Крагујевац
3. Млекара "Дана" Врбас
4. Млекара "Бисер" Зрењанин
5. Млекара "Панони, Благо равнице" Зрењанин
6. Млекара "Милановић" Шабац
7. ПК "Златибор" Златибор
8. Млекара "Белкино" Житиште
9. "Млекара Панчево" Панчево
10. Млекара "Дукат" Сомбор
11. "Млекара Суботица" Суботица
12. Млекара "Виндија" Вараждин ХР
13. Млекара "Меггле" Крагујевац
14. Млекара "Имлек" Падинска Скела
15. К Плус (ПК Златибор) Златибор
16. Свеже млеко - Меркатор (ПК Златибор) Златибор
17. Млекара "Зорнић" Тутин
18. Млекара "Фин Агро" Рашка
19. Млекара "Житко Млек" Рашка
20. Млекара "Голија" Рашка
21. "Домаћа млекара" Маглић
22. Млекара "Лазар" Блаце
23. Млекара "Стадо моје" Мошорин
24. Млекара "Милк Хаус" Ниш
25. Млекара "Био Млек" Грабовица
26. Млекара "Гложане" Власотинце
27. Млекара "МК Петровић" Лесковац
28. Млекара "Белкино" Ечка
29. Млекара "Браво" Сурчин
30. Млекара "Милкоп" Тавник
31. Млекара "Ливада" Куч Крагујевац

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS