05. 05. 2024.

Национална организација потрошача Србије јавља да Ветеринарска инспекција спроводи ванредну контролу у млекарама за које се сумња да имају повишену концентрацију бактерија у сировом млеку. У НОПС-у кажу да постоје и начини да се спрече овакве ситуације.

"То се може спречити чешћом контролом и потпуном применом ХАЦЦП система који имам, на жалост, само на папиру. Позивамо Ветеринарску инспекцију да одлучније реагује јер млеко користе све категорије становништва, посебно деца. Овакве ствари не смеју да се догађају", каже Младен Алфировић из НОПС-а.

Он је поздравио чињеницу да је недавно напокон формиран Савет за безбедност хране чије оснивање је било предвиђено Законом о безбедности хране још из 2009. године.

"Наша организација има привременог члана у том савету и очекујемо да ће овај потез допринети бољем квалитету и безбедности хране у Србији", додао је Алфировић.

Подсетимо, анализом 22 узорка пастеризованог млека различитих произвођача, недавно је утврђено да неке млекаре имају повишен ниво бактерија у сировом млеку, у односу на дозвољени ниво, што то млеко чини небезбедним за употребу.

Начелница ветеринарске инспекције Љиљана Ивањац каже да је у току обрада узорака који су узети из млекара које се налазе на списку за проверу.

"Резултате анализа очекујемо до краја недеље. О свему ћемо благовремено информисати јавност. Наше досадашње контроле и анализе показују да је могуће да се у току производног процеса догоде поједина, да тако кажем, микробиолошка искакања, али сами произвођачи чим то утврде предузимају мере како се такви не безбедни производи не би појавили на тржишту. Ми смо прошле и ове године спроводили редовне контроле, узимали узорке и нисмо имали овакве налазе", каже за РТВ Љиљана Ивањац.

Извор: РТВ

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS