05. 05. 2024.

Браво за државног тужиоца!

Обавештавамо цењене потрошаче, пре свега оне који имају кредите индексиране у швајцарском франку, да је Републичко јавно тужилаштво (РЈТ) поднело захтев Врховном суду ради преиспитивања законитости правноснажне пресуде којом је суд стао на погрешно становиште да корисник кредита може бити обештећен тзв. превременом отплатом кредита уместо да му буде враћен новац који му је незаконито узет.

 

За разлику од неких других организација чији је крајњи домет био да тужилаштво позову да се умеша у текућу парницу, при томе се театрално позивајући на некакве силне успехе које до сада нисмо успели да видимо, сада по први пут имамо захтев који је инициран од стране надлежног државног органа ради заштите општег интереса, а текст захтева дајемо на увид јавности!

Пре скоро годину дана на овом месту смо се бавили последицама одлуке НБС у вези са кредитима индексираним у страној валути, када смо изнели становиште да новац мора бити враћен и да ће доношење ове одлуке бити јалов покушај НБС да спасе банке ухваћене "са прстима у меду". Ово је заправо први пут да држава преко свог органа реагује на прави начин ради заштите обесправљених грађана.

Интересантно је, и за правнике веома значајно, полазиште РЈТ које указује да је Одлука НБС ирелевантна за однос између банке и корисника кредита. Право, али не и обавеза корисника кредита јесте да прихвати тзв. превремену отплату кредита извршену од стране банке, будући да сходно начелима Закона о облигационим односима има право на повраћај незаконито стечене суме од стране банке. РЈТ повезује ово право и са Уставом РС и зајемченим правом мирног уживања својине и других имовинских права грађана, те Европском конвенцијом за заштиту људских и мањинских права, сматрајући да је корисник кредита у конкретном случају незаконито лишен своје имовине.

Ово наравно не значи победу корисника кредита, већ ће коначну одлуку донети Врховни касациони суд у данима у којима очекујемо да се појави и храбри појединац који ће пред Уставним судом оспорити неуставну Одлуку НБС.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS