28. 04. 2024.

Србија је забранила увоз једне од најпродаванијих кашица за бебе на нашем тржишту - "ХИП био инстант кашица-пиринчане пахуљице", а разлог је повећани садржај арсена.
Министарство здравља Србије наводи да је санитарни инспектор за Београд донео решење да се увознику "Алца трговина" из Београда забрани увоз дијететског производа, храна за одојчад и малу децу "ХИП био инстант кашица-пиринчане пахуљице". Забрана се односи на производ од 20 грама, пореклом из Аустрије.

Производ је забрањен због тога што не одговара условима прописаним Законом о безбедности хране и Правилником о здравственој исправности дијететских производа у погледу повећаног садржаја арсена.

"Лабораторијску анализу извршила је овлашћена и акредитована лабораторија Градског завода за јавно здравље Београд, а увозник се изјаснио да не жели суперанализу предметног узорка", наведено је у саопштењу Министарства.

Решењем је наређено да се ова пошиљка врати испоручиоцу или на безбедан начин уништи посредством овлашћене организације.

 

Министарство здравља

http://www.zdravlje.gov.rs/showelement.php?id=12228

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS