28. 04. 2024.

Процес отварања комплекса Националне референтне лабораторије, која би требало да буде врховни ауторитет у провери безбедности прехрамбених производа, траје већ 13 годинa. Од могуће три, Србија има једну такву лабораторију.

У Министарству пољоприрведе уверавају да су упркос томе произоди на нашем тржишту безбедни, јер их контролишу друге акредитоване лабораторије. У удуружењу потрошача, међутим, наводе да систем контроле није потпун ако немамо националне референтне лабораторије и савет за безбедност производа.

У комплекс Националне референтне лабораторије је за 13 година уложено седам милиона и 880 хиљада евра европских средстава и скоро три милиона евра из српског буџета. Уместо планиране три, добили смо једну рефенрентну лабораторију - за контролу производа биљног порекла. Од отварања још једне, која ће давати последњу реч када је реч о квалитету млека, дели нас око шест месеци и набавка једног дела опреме, која је почела 2013.

"Радом лабораторије за млеко корисницима се обезебђује прецизни и веродостојни резулати испитивања, а управо веродостојно утврђен квалитет испорученог млека представља предуслов и најбољи оквир за форирмиање адекватне цене млека", рекао је Ненад Доловац из Министарства пољопривреде.

Квалитет и безбедност млека тренутно проверавају млекаре које га откупљују, кажу у Министарству пољоприрведе и додају да потрошачи не треба да брину ни за безбедност осталих прехрамбених производа.

"У самом поступку испитивања хране учествују искључиво лабораторије које поседују акредитацију", истиче Доловац.

У Националној организацијиа потрошача Србије, међутим, мисле да садашњи систем контроле није задовољавајући. Наводе да су Правилици о квалитету неких производа прављени према захтевима произвођача.

"Једна или две особе у министарству су одређивале шта је за нас добро, који производ треба испитивати, који не треба, ту су била отворена врата за мито и корупцију. Зато и прича о формирању Савета за безбедност производа и Националних референтних лабораторија даје веровање да ћемо као потрошачи имати и очекивати да ће, колико-толико, бити безбедни производи на нашем тржишту", каже Горан Паповић из Националног удружења потрошача Србије

За комплетно опремање Националне референтне лабораторије за безебдност хране потребено је још скоро милиона евра. Европска средства су током вишегодишњег процеса изградње била замрзнута, јер их Србија није користила. Када је тај проблем решен, искрсао је нови - како наћи врхунске стручњаке за рад у лабораторији и у финансијски модел уклопити њихове зараде.

У министарству пољоприрведе кажу да је и та препрека превазиђена - у референтним лаборатријама посебним уговорима биће ангажовани стручњаци из наших научних института.


Извор: Н1

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS