03. 05. 2024.

Корисницима МТС дигиталне телевизије недоступно 12 канала компаније "Discovery Networks"

Укинути су следећи канали: "Discovery Channel, TLC, IDx, Animal Planet, Eurosport1, Eurosport2, Eurosport1 HD, Eurosport2 HD, DTx, Discovery Science, Discovery Showcase HD, Animal Planet HD".

Након више приговора потрошача које смо примили, а поводом промене канала у оквиру основног МТС ТВ пакета, правни тим НОПС-а и УЗПВ-а сматра да се и у овом случају може говорити о кршењу закона, а коначну реч о томе изгледа да ће опет дати надлежно министарство.

Уговорна одредба на основу које компанија Телеком Србија ад задржава право да једнострано мења садржину услуга, која је саставни део корисничких уговора видите у прилогу.

Међутим, Закон о заштити потрошача прописује “да је неправична уговорна одредба свака одредба која, противно начелу савесности и поштења, има за последицу значајну несразмеру у правима и обавезама уговорних страна на штету потрошача”, као и “да су уговорне одредбе за које се претпоставља да су неправичне ако се не докаже другачије оне чији је предмет или последица: давање овлашћења трговцу да једнострано мења садржину уговорних одредаба, укључујући обележје робе или услуга; НЕПРАВИЧНЕ УГОВОРНЕ ОДРЕДБЕ СУ НИШТАВЕ.

Поставља се питање, да ли је Телеком, позивајући се на одредбу из уговора и укидајући својим корисницима, према нашем мишљењу, изузетно популарне и гледане тв канале због којих је велики број корисника закључио уговор са овом компанијом, учинио повреду колективног интереса потрошача? Мишљења смо да у конкретном случају има елемената повреде колективног интереса потрошача, а коначну реч о свему даће надлежно министарство у поступку који поново покрећемо у размаку краћем од месец дана.

Посебан проблем представља нереаговање на све чешће случајеве кршења закона Комисије за решавање приговора потрошача и Саветодавног тела, а која су дужна да по Закону о заштити потрошача решавају потрошачке приговоре и заузимају ставове о питањима од заначаја за потрошаче. Наша организација је у више наврата покушала да контактира чланове ових тела, а одговор који смо добили преносимо у целости:

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS