26. 04. 2024.

У води 10 познатих компанија која се продаје у пластичним флашама научници су открили ситне честице пластике, чија штетност за здравље појединца засад ипак није позната ни утврђена, резултати су истраживања америчких научника.

Тестирано је више од 250 боца из девет земаља света, међу којима су Либан, Индија и Сједињене Америчке Државе.

Истраживање је покренула организација Орб Медиа, а водила га је професорка на америчком државном универзитету у њујоршком месту Фредонија, Шери Масон. Пластичне наночестице откривене су у 93 одсто узорака воде великих светских брандова попут Аqуа, Аqуафине, Дасани, Евиан, Нестле Пуре Лифе, Сан Пеллегрин, Бислери, Епуре, Геролстеинер, Миналбе и Њахаха.

Углавном се радило о полипропилену, најлону и полиетилен терефталату (ПЕТ).

Просечно је откривено десет пластичних честица по литри воде, од чега је свака била већа од дебљине људске длаке. "Сматрам да се наночестице ослобађају током процеса пуњења боца и да већина пластике потиче из самих пластичних боца и пластичног чепа", објаснила је Масон за АФП. "Бројке нису катастрофалне, али су забрињавајуће", коментирасала је она резултате истраживања.

У раније спроведеној студији Орб Медије се показало да су честице пластике, у много мањој количини, пронађене и у води из водовода, али је установљено и да је она много сигурнија за конзумирање. Засад није познато да ли и у коликој је мери конзумирање врло малих комадића пластике штетна јер стручњаци овај проблем још истражују.

Ипак, они упозоравају да је раније установљена повезаност између изложености организма пластичним честицама и развоја неких врста карцинома, мање количине сперматозоида код мушкараца, развоја аутизма и АДХД-а (поремећаја хиперактивности и дефицита пажње) код деце.

Шефица огранка за Северну Америку невладине организације "Оцеана", Жаклин Савиц, која се бори против загађења океана, сматра да су резултати истраживања још један разлог за доношење закона о укидању производње пластичних боца за воду.


СЗО истражује могућу штетност пластичних флаша

Светска здравствена организација испитаће да ли постоји могућа штетност од коришћења пластичних флаша, после истраживања које је спровела новинарска организација "Орб медија", наводи ББЦ. Из "Орб медије" су, користећи специјалне боје, спровели експеримент у коме су тражили микрочестице у флашираној води. Резултати су показали да је на литар воде пронађено макар десет пластичних микрочестица. Ризик је, како кажу из "Орб медије", што микрочестице могу да уђу у гастроинтестинални тракт и направе штету.

СЗО зато зели да испита какве ефекте по људски организам могу имати ове честице.
- Када размишљамо о саставу пластике, мислимо о томе да ли има токсина у пластици, до које мере могу да пренесу штетне материје, шта заправо честице могу да ураде телу - рекао је координатор СЗО за воду и санитацију, Брус Гордон.
Он је прецизирао да одговора нема јер још нису урађена озбиљна истраживања. Гордон наводи да обично постоји "безбедна граница" за ниво штетности, али је неопходно разумети да ли то представља опасност. Он је рекао да не жели да диже узбуну и истакао да постоји много већа опасност у земљама где је вода загађена канализацијом.


Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS