26. 04. 2024.

Већина упаковане хране на тржишту садржи нутритивне декларације и списак састојака на паковању.

 



Да ли знате како да читате те декларације? Нутритивне декларације о упакованим прехрамбеним производима су информације које произвођач пише за потрошаче.
Прехрамбени произвођачи су обавезни да пруже ове информације о процесованој храни у многим развијеним земљама као што су Канада и Сједињене Америчке државе. Разлог за овакву политику лежи у намери да се потрошачи информишу о нутритивној вредности производа и направе здравије изборе кад је у питању храна.
Нутритивна декларација може да се подели на три главна одељка одвојена задебљаним линијама. Информације у главном или у прва два одељка могу да варирају од производа до производа; то су информације које су специфичне за дати прехрамбени производ, као што су информације о нутритивној вредности, величини порције и калоријама. Трећи одељак садржи напомену о дневним вредностима за исхрану која садржи 2.000 и 2.500 калорија дневно. Ова напомена пружа информације о препорученом уносу важних хранљивих материја као што су масти, натријум и влакна. Налази се само на производима у већим паковањима и не мења се од производа до производа.


Порција

Оно од чега треба почети при читању нутритивне декларације јесте величина порције и број порција у паковању. Те информације се налазе одмах испод наслова ,,Нутритивни подаци’’.
Порција је количина хране коју особа треба да унесе у било ком тренутку по препорукама у едукативним материјалима за потрошаче или Нутритивним подацима. Величина порције је стандардизована код сличне хране да би била лакша за поређење.
Она се изражава у опште познатим јединицама као што су комади и шоље. Понекад се изражава у метричкој количини, као што је број грама и милилитара који чине порцију.

Калорије

Ово нам говори колико енергије садржи храна по порцији, као и колико енергије потиче од масти. Изражава се се у килоџулима (кЈ) или килокалоријама (кцал). Можете да израчунате укупну енергију и енергију из масти које уносите тако што ћете број калорија помножити са бројем порција које конзумирате.

Списак састојака

Састојци су набројани по реду, почевши од оног ког има у највећој количини у производу. Другим речима, састојак присутан у највећој количини се налази на првом месту на списку.
Особе са алергијом на храну треба да провере списак састојака на паковању прехрамбеног производа да би провериле да ли садржи састојке на које су алергичне.
Примери састојака који доводе до алергијских реакција су јаја, соја, ананас, глутен, шкољке итд. Такође је важно проверити списак састојака да бисте видели да ли испуњава ваше друштвене, културолошке или религиозне захтеве. Примери су свињетина, пужеви, говедина итд.

Дневна вредност

Дневна вредност је стандардни водич за особе које уносе 2.000 калорија сваког дана. Ваша дневна вредност може бити већа или мања од 2.000 калорија.
Дневна вредност у процентима (% ДВ) служи да се утврди да ли порција хране садржи много или мало одређеног хранљивог састојка за особу чији дневне енергетске потребе износе 2.000 калорија.
Бирајте храну са најмањим %ДВ (5% или мање) за транс масти, засићене масти, холестерол, натријум и шећер. Превелика количина ових састојака може да повећа ризик од многих хроничних болести као што су висок крвни притисак и срчане болести.

Нутритивне етикете

Нутритивне етикете представљају брз начин да се истакну одређене хранљиве материје или састојци који интересују потрошача. Обично се налазе на предњој страни паковања хране. Направљене су да привуку и омогуће потрошачима да брзо донесу одлуке о производима без обавезног читања декларације.
Систем декларисања на предњој страни паковања (ФОП) користи шему боја на семафору да би упозорио потрошаче о количини хранљивих материја (које треба конзумирати умерено) у прехрамбеним производима.
Те хранљиве материје су укупне масти, засићене масти, холестерол, шећери и со. Производ који садржи висок ниво ових хранљивих материја се означава црвеном бојом, жута означава умерен ниво а зелена низак. Међутим, потрошачима се саветује да користе проценте да би видели да ли је ознака на етикети тачна или не.
Увек проверите количину производа која чини једну порцију и садржај калорија да бисте избегли превелики/премали унос.
Проверите списак састојака због алергија које можда имате. Поред тога, бирајте храну са ниским процентом ДВ транс масти, холестерола, натријума и шећера.
Препоручује се храна са високим процентом ДВ влакана, витамина, калцијума и гвожђа. Купујте упаковане производе са нутритивним декларацијама на језицима које можете да читате и разумете.



Извор: Данас

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS