29. 04. 2024.

Рекламације због висине рачуна за мобилни телефон све су чешће од када у понуди мобилних оператера у Србији преовлађују андроид и други „смарт” телефони. Ове врсте приговора биле су најчешће које је Редакција „Потрошача” добила у последњих месец дана.

Корисници се жале на папрене рачуне и коментаришу да од запослених нису добили довољно информација о правилном коришћењу приликом куповине „андроида” (и других „паметних” телефона).

Са друге стране, оператери тврде да исцрпно информишу клијенте, уз посебну напомену да ограниче употребу интернета како их рачуни не би непријатно изненадили, посебно ако планирају да телефон користе на летовању у иностранству. Прегледање поште, читање вести или приступ Фејсбуку из иностранства скупље је и десет пута него у домаћем саобраћају.

Шта корисници треба да знају пре него што купе телефон и потпишу двогодишњи уговор са оператером и које су то информацију које морају обавезно да добију од продавца. По ком ценовнику се тарифира интернет за оне кориснике који немају бесплатан пренос података у пакету. Како користити бесплатан интернет (ви-фи) у земљи и иностранству, без бојазни да ће нам услуга бити наплаћена. И посебно, које апликације већ фабрички инсталиране у „андроиду” имају највећу потрошњу и како да их подесимо да најрационалније, истраживали смо у овом броју „Потрошача”.

Ако заокружујемо да је један мегабајт 1.000 килобајта (јер је прецизно 1МБ=1024 КБ) онда добијамо да мегабајт у ромингу кошта од 700 динара па навише (зависи од роминг зоне и оператера), што је неупоредиво више од 50 динара колико за један мегабајт треба платити у Србији.

Теленор

Уколико купују телефон са андроид оперативним системом, продавац обично кориснику даје информацију о цени по килобајту (КБ), односно мегабајту (МБ). Наши продавци се труде да свакоме ко путује у иностранство скрену пажњу на то да се поједине апликације ажурирају аутоматски (према фабричким подешавањима), што генерише интернет саобраћај, односно потрошњу и показују им како се искључује дата саобраћај (тј. пренос података) у националном саобраћају и приликом боравка у иностранству. Једина апликација од преинсталираних на андроид ОС код „Теленора” која се сама ажурира је временска прогноза, али то је углавном занемарљива промет саобраћаја. Наравно, према фабричким подешавањима, уколико корисник промени интервал ажурирања, потрошња може бити много већа.

Цена килобајта зависи од пакета, углавном, креће се око 50 динара (за мб) у националном саобраћају. Што се тиче цена у ромингу, цена првих 5 кб се наплаћује 5,9 динара (управо због честих, а мањих ажурирања). Увели смо овакво тарифирање јер паметни телефони, уколико се не подесе, у ромингу сами праве много кратких сесија па смо одлучили да корисницима на тај начин смањимо трошак. Након тога потрошња се заокружује на 100 кб чија цена зависи од роминг зоне и креће се од 81,42 динара до 116,82 динара на 100 килобајта.

Корисницима андроид мобилних телефона (телефона са напреднијим оперативним системима и апликацијама) саветује се да провере и евентуално искључе функције аутоматског ажурирања софтвера и преузимања електронске поште, јер је основна одлика паметних телефона њихова потреба за сталним преносом података са интернета. Било да је реч о освежавању временске прогнозе, проверавању електронског сандучета или ажурирању инсталираних апликација, ови телефони приступају интернету и када ми то не видимо, стварајући додатне трошкове којих постајемо свесни тек када добијемо рачун.

Цене интернет саобраћаја у ромингу варирају од зоне до зоне. „Теленор” има једноставно тарифирање роминг саобраћаја –земље су подељене у четири зоне па свака има своју цену. Цене интернета обрачунавају се по тарифама које се знатно разликују од тарифа у националном саобраћају.

Вип

Најважније је да корисник донесе одлуку о избору пакета и телефона на основу својих реалних потреба, могућности и навика у мобилној комуникацији. Колеге на продајним местима су ту да помогну и у избору одговарајуће понуде.

Сви смарт телефони, укључујући и оне са андроид платформом, дизајнирани су да пруже врхунско искуство приликом коришћења интернета на мобилном телефону и једна од главних карактеристика им је што могу константно да буду „онлајн”. Намењени су корисницима који желе да у сваком тренутку имају приступ њима важним информацијама и подацима, где год да се налазе.

Ови напредни уређаји намењени су како пословним, и захтевнијим корисницима који ове телефоне најчешће користе за пријем и слање електронске поште или приступ пословном календару, вестима, берзи, тако и приватним корисницима којима они служе за забаву, мултимедију, приступ друштвеним мрежама... Зато је први савет који дајемо корисницима на продајном месту и преко корисничког сервиса да добро упознају свој мобилни уређај, проуче упутство за употребу, његове карактеристике и могућности што укључује и начине на који се телефон повезује на интернет.

С обзиром на велику популарност смарт уређаја, већина наших постпејд пакета већ садржи мегабајте за пренос података. Уколико корисник изађе из оквира месечног пакета у постпејд и смарт тарифи, један килобајт (КБ) преноса података тарифира се по цени од 0,05 динара у националном саобраћају, и од 0,7 динара до 1,15 динара у ромингу. Заокруживање дата саобраћаја се врши на 100 КБ и то је најмањи износ који корисник плаћа (у Випу је то пет динара за национални саобраћај, и од 70 до 115 динара у ромингу).

Без обзира на то да ли су преинсталиране или преузете од корисника апликације (временска прогноза, друштвене мреже, игрице, сервиси за мејл, мапе итд.) саме по себи нису узрок високе потрошње уколико се рационално користе и уколико су подешене да не врше аутоматска ажурирања софтвера, што је посебно важно у ромингу.

Корисници често заборављају чињеницу да се цене у ромингу знатно разликују од оних у националном саобраћају, па устаљене навике у мобилној комуникацији не мењају када су на путу. Свакако, рационална употреба интернета на мобилном телефону се препоручује и када је корисник у Србији.

Уколико није неопходно да у сваком тренутку имају приступ интернету, корисници треба да подесе опцију за забрану преноса података. Тада неће имати приступ интернету али могу да користе основне функције телефона – позивају и примају позиве и СМС-ове. Оно што ствара додатни саобраћај је, рецимо, отварање прилога мејлова, преглед или постављање видео материјала и фотографија на друштвеним мрежама и слично. На нашем сајту се налази секција – практични савети где корисници додатно могу детаљније да се упознају са саветима за коришћење телефона у ромингу. http://www.vipmobile.rs/o-vipu/prakticni-saveti/kako-koristiti-telefon-dok-ste-u-romingu.1582.html

Телеком

Смарт телефони посебно су занимљиви корисницима који желе константно да приступају интернету. Телефони са андроид оперативним системом су популарни међу нашим корисницима, а такав тренд бележи се и у свету за приступ интернету преко мобилног телефона. Ови модели телефона се одликују разноврсношћу и великим бројем апликација, тако да корисници на брз и једноставан начин могу да дођу до садржаја који их највише занима, било да су то друштвене мреже, игрице, разни информативни садржаји било апликације.

У Телекому Србија препоручујемо корисницима који се одлучују за ове телефоне да изаберу неки од пакета са дата преносом података зато што ови телефони користе интернет, а понекад се дешава да користе интернет и без знања корисника уколико имају неку унапред инсталирану апликацију од стране произвођача.

Корисницима се стога препоручује да приликом куповине неког од модела смарт телефона изаберу неки од тарифних профила који и у оквиру месечне претплате имају бесплатан саобраћај за пренос података, поред минута за разговоре и СМС-ова.

Цена интернет саобраћаја зависи од тарифе коју корисник одабере, а о свим ценама корисници се могу информисати или на сајту Телекома Србија или у некој од наших пословница. Корисницима који путују у иностранство саветујемо да искључе аутоматско ажурирање апликација и њихово повезивање на интернет и да их врло пажљиво користе када се налазе у ромингу, баш због тога што су роминг тарифе које у највећој мери зависе од иностраних партнера и по неколико пута веће него када се корисници налазе у Србији.

Коришћење бесплатног интернета

Уколико користе ви-фи у иностранству, корисници би требало да обрате пажњу на то да ли је искључен дата саобраћај у ромингу или уопште (постоје обе опције на андроид оперативном систему). То напомињемо јер се може догодити да корисник мисли да је на ви-фију, а да у ствари приступа интернету преко џи-пи-ер-еса, истичу у Теленору.

У Випу препоручују коришћење локалне ви-фи мреже, где год је она доступна, али имају исти савет као и конкурентска компанија „уколико дође до прекида ви-фи сигнала, апарат аутоматски пребацити на џи-пи-ер-ес мрежу и наставити пренос података који се тарифира према ценовнику за роминг”.

Објављено: Политика - "потрошач" 24.08.2012.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS