26. 04. 2024.

Сумњу у квалитет меда под робном марком „К плус” изазвала акцијска цена од 171 динар. Утврђено да је реч о плагијату.

Министарство пољопривреде из трговинског ланца „Идеа” повлачи ливадски мед под робном марком „К плус”, пошто је утврђено да је реч о фалсификату, сазнаје „Политикин” Потрошач. Мед који је био на акцији од 25. до 27. августа продавао се за 569 динара по килограму, док је уз ову теглу трговац други килограм нудио за само 171 динар, што је попуст од 70 процената. Ово је изазвало сумњу потрошача, а потом и домаћих пчелара који се већ годинама боре против фалсификата меда. Случај је пријављен инспекцији која је одмах реаговала, контролисала овај мед и пронашла фалсификате због чега је и предузела мере, каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, за наш лист.

– После првобитне контроле, урадили смо и суперанализу која је потврдила претходне налазе и издат је налог да се роба повуче, каже Недимовић и додаје да ће се данас знати више детаља о количинама и акцији коју је Министарство пољопривреде спроводило у последња три месеца на сузбијању фалсификата меда. Иначе, инспекција је након доспеле суперанализе већ јуче ушла у погоне произвођача „Аза” из Лединаца која је паковала мед за „Идеу”.


Мед је најјефтиније здравље које може да се купи и зато куповина овог пчелињег злата није прилика да уштедите који динар. У продавницама је мед индустријски, на пијацама, нажалост, често лажан, па то што је јефтинији, заправо представља бацање пара, јер од њега нема никакве здравствене користи.

Фалсификатори веома успешно користе незнање потрошача, свесно их трују и угрожавању њихов ионако низак стандард, али зато ви можете без лабораторијских услова код куће проверити шта сте купили, па да више никад не одете на исту тезгу. Пчелар и апитерапеут Александар Бикар открива како то можете да урадите брзо и лако.

1. У кашику усути мало меда. Држати кашику изнад пламена свеће постепено је загревајући док мед не прокључа. Ако ври и не мења боју и мирис, онда је прави. Ако потамни или мирише на шербет, онда је фалсификат.

2. У посуду ставити две кашике меда. Додати шест кашика алкохола и постепено загревати на електричном шпорету десет минута. Не сме се загревати на отвореном пламену због могућности да се алкохол запали. Ако се на дну појави бели талог, мед је фалсификован.

3. У чашу ставити супену кашику меда и исто толико дестиловане воде. Добро измешати и додати неколико капи јода. Ако поплави, онда није мед, него фалсификат у који је додаван скроб или желатин.



Кристализација је својство природног меда


Гледајте да ли ће се мед кристалисати током времена. Имитација меда ће остати глатка као сируп, без обзира на то колико дуго је стајала, док ће се прави мед кристалисати.

Фалсификовани мед састоји се претежно од кристал шећера, али ту се могу наћи кукурузни, као и бомбонски сируп који се користи у кондиторској индустрији. Зато кад нађете добар мед, не жалите паре јер он садржи више од 300 лакоресорбујућих материја, међу којима су минерали, витамини, есенцијалне амино-киселине, биљни антибиотици... Мед јача имуни систем, утиче на формирање црвених и белих крвних зрнаца, укратко листа благодети које доноси здрављу је бескрајна.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS