29. 04. 2024.

Лажна снижења и даље опстају. Једна од најстаријих трговачких варки још није искорењена, а то нам показују и подаци Тржишне инспекције. У току протекле године инспектори су обавили 274 контроле продаје робе на попустима и чак у 52 случајева наишли на оно што они називају „преварним оглашавањем”.

Ове године се ситуација чини нешто боља, јер је од 554 контрола, у 36 случајева испало да је снижење превара. Али, ваља подсетити да смо тек на почетку великих летњих попуста, као и да ће до краја године доћи нова, тако да нам поразна статистика поново прети.

– Како се продаја робе са сниженим ценама углавном односи на ону која је сезонског карактера, контроле Тржишне инспекције обављају се у периоду прелаза из једног у друго годишње доба, односно у периодима када је појачана продаја робе на снижењима. Зато је Тржишна инспекција у току претходне године у периоду јесењих распродаја и почетком ове године у периоду зимских распродаја  обавила појачани надзор у малопродајним објектима у којима је била истакнута огласна порука у вези са снижењем цена робе – наводе у Тржишној инспекцији Министарства пољопривреде и трговине.

Како кажу, контролисали су продају сезонске робе, одеће и обуће у тржним центрима и улицама у централним зонама градских насеља у Србији, а контроле су организоване на основу прикупљених података из пријава потрошача. Резултати нису нимало похвални.

– У току ове године у складу са планом рада Сектора тржишне инспекције извршене су 554 контроле у којима је због повреде одредби Закона о оглашавању донето 36 решењa у управном поступку којим је забрањено оглашавање снижења цена на недозвољен начин из разлога што су огласи садржали преварне поруке у погледу врсте робе, периода трајања снижења и других неправилности. У овом периоду донето је 35 решења о отклањању утврђене повреде Закона о трговини са аспекта уочених неправилности код истицања и обележавања цена на роби са снижењем. Због тога је поднето девет пријава за привредни преступ и 37 захтева за покретање прекршајног поступка надлежном суду за прекршаје. Што се тиче протекле године, обављене су 274 контроле у којима су због повреде прописа из надлежности тржишне инспекције, Закона о оглашавању и Закона о трговини, донета 52 решења којим је забрањено преварно оглашавање, поднето шест пријава за привредни преступ и 48 захтева за покретање прекршајног поступка – наводе у инспекцији.

Три најчешће преваре

У Националној организацији потрошача Србије (НОПС) наводе да постоје три најчешћа начина варања купаца када је о лажним снижењима реч, као и да су жалбе потрошача готово свакодневне, нарочито у ово доба године.

– Просто је невероватно да у 21. веку још није изумрла једна од првих варки оних трговаца који не послују фер и коректно. Први проблем је превара са висином снижења, односно то да ли је нешто заиста снижено 70 одсто или није. Други проблем са акцијама и снижењима јесу мале количине робе. Неретко се деси да се оно што је на снижењураспрода веома брзо, и то зато што трговац није обезбедио довољне количине. То треба контролисати, односно одредити коју количину робе чију акцију продавац оглашава он мора и да има – истиче Горан Паповић, председник НОПС-а, додајући да постоји и трећи проблем.

– То су такозване сталне акције. То често виђамо на излозима. Пише, на пример, стално снижење од 50 одсто. Ја то не разумем, од које цене 50 одсто, ако је снижење нон-стоп – пита се он.

На питање, коме купци да се пожале уколико посумњају у регуларност снижења, Паповић одговара:

– Могу да се пожале потрошачким организацијама, а ми ћемо затражити од инспекције да изађе на терен или ћемо неодговорне трговце изложити стубу срама, што и радимо – закључује он.

Казне и до 3.000.000 динара

Инспектори кажу да они немају овлашћења да изричу новчане казне, већ да надлежном суду за прекршаје и јавном тужилаштву поднесе захтеве и пријаве за покретање прекршајног поступка или предлога за покретање поступака за привредни преступ.

– У случају дела привредног преступа прописане су новчане казне за правно лице од 300.000 до 3.000.000 динара, а за дело прекршаја предузетника у распону од 100.000 до 500.000 динара – наводе у Тржишној инспекцији, наводећи да им тек предстоји велики посао контролисања снижења цена.

– Економска криза довела је до смањене куповне моћи, па трговци све више прибегавају привлачењу потрошача продајом робе са сниженим ценама. То понекад доводи до оглашавања робе са попустима и снижењима који нису у складу са законским одредбама. Такву појаву Сектор тржишне инспекције спречава не само редовним инспекцијским надзором већ и информисањем јавности и потрошача о њиховим правима и превентивним контролама у којима трговце обавештавамо о њиховим законским обавезама – закључују у Тржишној инспекцији.

Објављено: Политика (Потрошач), 13.07.2012.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS