29. 04. 2024.

Међубанкарске стопе еурибор и либор осликавају услове по којима су европске банке спремне да једна другој позајмљују новац. Еурибор је у константном паду, а недавно је поново забележио историјски минимум.

Међутим, упркос паду ове референтне стопе, рате због слабљења динара расту. И то не само за дугорочне стамбене кредите, већ и за све друге зајмове чије променљиве каматне стопе прате његову промену. Ту спадају и индексирани потрошачки кредити - за куповину аутомобила, плаћање школарина, летовање, адаптацију и реконструкцију, рефинансирање.

Али док је на самом почетку ове године шестомесечни еурибор износио 1,6 одсто и данас је упола нижи 0,8 одсто, шестомесечни либор на швајцарце бележи благи раст и тренутно износи 0,18 одсто.

- Вредност либора је у благом порасту од почетка године. За 0,03 процентних поена је раст, па су самим тим и месечне рате незнатно веће - указује Ненад Лучић, експерт за развој производа у Фолксбанци.

Пад еурибора нас спасао од раста рата за кредите

С обзиром на то да се током јесени може очекивати да Европска централна банка још једном снизи базну камату, како сматра економиста Горан Николић, то ће значити додатни благи пад еурибора, а што указује да ће рате на кредите у еврима бити нешто ниже. За кредите који су индексирани у францима, не треба очекивати битније промене.

Скупљи динарски кредити

И корисници динарских кеш кредита, потрошачких и кредита за рефинансирање, такође могу да очекују веће рате уколико су уговорили променљиве каматне стопе везане за промене Белибора. Белибор је порастао за 1,99 одсто, тако да су банке за толико промениле каматне стопе.

- Снижење каматне стопе се не види као решење за проблеме еврозоне, настале услед губитка поверења у државне и банкарске финансије, али би смањење трошкова зајмова показало да је Европска централна банка спремна да оживи посусталу економију.

Ипак, овде није у питању толико реалан ефекат смањења референтних стопа, већ је то више психолошка игра у којој ЕЦБ покушава да покаже разумевање за тренутну ситуацију - кажу у Еуробанци ЕФГ.

У овој банци усклађивање се обавља квартално. Последње је било крајем јуна, а следеће крајем септембра. Слично је и у Банци Интези. Ниже рате због промене еурибора могу да очекују и клијенти Уникредит банке, и то корисници готовинских, потрошачких и стамбених кредита индексираних у евро.

У Хипо Алпе-Адрија банци усклађивање каматних стопа због промена еурибора је тромесечно за кредите индексиране у еврима, док за кредите индексиране у францима, усклађивање шестомесечно. Рајфајзен банка промене каматних стопа обавља на сваких шест месеци почев од дана реализације кредита.

Izvor: Blic, 11.07.2012.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS