29. 04. 2024.

У Србији су цене енергената као и поштанских услуга и телефона у 2011. биле најниже међу 37 европских земаља, објавио је 22. јуна европски статистички завод Еуростат. Међутим, за разлику од 2010. кад су цене обуће, одеће и елекронских уређаја биле близу просека ЕУ, оне су сада изнад просека и више него у већини земаља региона и богатијих земаља као што су Француска, Велика Британија и Италија. Македонија је најјефтинија у глобалу од свих обухваћених земаља са потрошачким ценама које су на 45% просека ЕУ. Баш као и пре две године, и у 2011. су од Србије јефтиније и Албанија и Бугарска које су на 51% просека цена у ЕУ. Треба имати у виду, међутим, да је плата у Србији међу најнижима у Европи, али ипак виша од бугарске зараде која износи око 250 евра.
Извештај обухвата 27 земаља ЕУ, земље кандидате и потенцијалне кандидате - Србију, Македонију, Албанију, Хрватску, Босну и Херцеговину и Турску, као и три чланице зоне слободне трговине са У Исланд, Норвешка и Швајцарска.
У Србији су цене у 2011. на 57% просека ЕУ што је пет процентних поена више него 2010. Међутим, разлике су велике у зависности од категорије.
Када је реч о храни, пићу, одећи и обући, у Србији су у односу на ЕУ најјефтинија алкохолна пића, цигарете и наркотици - 53% европског просека док је у 2010. била на 49%. По том показатељу, Србија је скупља само од Македоније, која је на 39% европског просека, али и од Албаније.
Извештај показује да је прошле године индекс цена хране и безалкохолних пића у Србији био на 72% европског просека док је у 2010. био на 65%. Гледано по овом критеријуму, храна је јефтинија у Бугарској 67% просека ЕУ, Албанији 70%, као и Румунији и Пољској где су цене хране на око 68% просека цена у ЕУ.
Храна је убедљиво најјефтинија у Македонији где треба издвојити половину суме која би се издвојила у ЕУ. Када је реч о одећи и обући, Србија је сада изнад просека ЕУ јер су цене прешле просек за један и три процентна поена.
Подсећања ради, 2010. су биле сасвим близу европског просека, са индексом цена од 98% односно 96% просека ЕУ. У том периоду разлика у цени одеће и обуће у Србији и Турској била је око 15 процентних поена, а само годину дана касније та разлика је преко 35 процентних поена будући да за одевање у Турској треба издвојити 65% просека у ЕУ.
Оно по чему је Србија убедљиво најјефтинија су струја, гас и друга горива. Индекс цена је 48% европског просека што је благи раст у односу на 2010, док је у Македонији 58% а Албанији 56 %. У овом домену у ЕУ је и даље најскупља Данска са индексом цена енергената који су 52 % изнад просека.
По ценама намештаја и подних и зидних облога Србија је на 69% европског просека или 13 процентних поена више него 2010. Индекс цена кућних апарата је 95% док је пре две године био 86% просека, а електронике 102% док је био око 94% просека ЕУ.
Под електроником се подразумевају телевизори, компјутери, двд и слични уређаји.
Србија је по ценама одржавања аутомобила, мотора и бицикала и горива за приватна возила, на исток нивоу као пре две године са индексом 85% просека ЕУ.
Цена комуникација у Србији је знатно нижа него у западноевропским земљама - 56% просека ЕУ, стим да се у 2010. за телефонирање плаћало 39% просека ЕУ.
Затим следе Литванија са 58% и Кипар са 60%. Телефонирање је најскупље у Шпанији јер се за ове услуге издваја 49 процентних поена више него на нивоу целе ЕУ.
У региону су по ценама комуникација просеку ЕУ најближи Албанци чије цене износе 87% просека. Трошкови комуникације обухватају поштанске услуге, опрему за телефонирање и телефакс, као и услуге телефонирања и факса.
Када је реч о ресторанима и хотелима, Србија је на 57% европског просека, а од ње су јефтиније Македонија и Албанија - 41% и 42%, Бугарска - 45%, али и Мађарска и Румунија са индексом од око 50%.
Скандинавске земље лидери у цени хране
Када је реч о врху лествице, цене су апсолутно највеће у Швајцарској, а међу скупљима су и земље северне Европе. Цене у Швајцарској су 62% више од просека ЕУ.
У категорији прехране, међутим, рекорд држи Норвешка, са ценама 64% изнад просека за храну и безалкохолна пића, 34% вишим за обућу, а 41% за одећу. Алкохолна пића и дуван су тамо 2,5 пута скупљи од ЕУ просека.
Струја је најскупља у Данској - 52% виша од ЕУ просека, кућни уређаји и потрошачка електроника на Исланду - 43% више од просека, а намештај је најскупљи у Норвешкој и Британији - 12 процентних поена више цене од просека. У 2010. по ценама намештаја је предњачила Малта.
Данска и Норвешка су најскупље и по питању одржавања возила, транспортних услуга, као и у области ресторана и хотела.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS