29. 04. 2024.

Општи суд Европске уније потврдио је највећи део новчане казне, коју је европски комесаријат за конкурентност одредио Мајкрософту, чиме је затворен случај против те софтверске компаније, који је почео још 1998. године.

Суд ЕУ, са седиштем у Луксембургу, одбацио је захтев Мајкрософта да му буде обустављена казна, одређена 2008. године, али ју је смањио за 39 милиона евра, на суму од 860 милиона.

Глоба од 860 милиона евра је "казна за непоштовање" наредбе европског тела за конкурентност из 2004. године да Мајкрософт производи оперативни систем који ће бити такав да ће омогућити и конкурентним производима да се нађу на тржишту и да буду компатибилни са његовим софтвером, наводи АП.

Рачунајући две раније казне, случај ће укупно коштати Мајкрософт 1,64 милијарде евра, што је највећи новчани исход једног појединачног случаја у Европи.

Досадашњи "рекордер" била је Интел корпорација, која је 2009. године била погођена већом појединачном глобом од 1,09 милијарди евра.

Иначе, Мајкрософт јесте уважио наредбу Европске комисије, али по цени коју је Комисија оценила као претерану, што је било равно непоштовању наредбе.

Суд је у својој одлуци навео, упркос томе што је потврдио казну Мајкрософту, да та софтверска компанија заслужује "мало разумевања", због писма које јој је Европска комисија послала 2005. године у коме је навела да компанија не мора да слободно дистрибурира програме који нису њени и који су свуда доступни.

То писмо је оставило Мајкрософту простора да мисли да је у реду било његово понашање до 2004, и требало би да буде "узето у обзир када се буде утврђивала тежина почињеног дела, за које је оцењено да није било по закону", пише у одлуци суда.

Ова пресуда омогућава да многи нови производи, који иначе не би угледали светло дана, буду представљени на тржишту, рекао је европски комесар за конкурентност Жоакин Алмуња и додао да је то заслуга Европске комисије.

Компанија Мајкрософт је првобитно осуђена на глобу од 497 милиона евра према пресуди из 2004. године, а након тога јој је 2006. године одређена нова новчана казна од 280,5 милиона евра због непоштовања наредбе Европске комисије и још једна од 899 милиона евра 2008. године.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS