29. 04. 2024.

Народна банка Србије јуче је подигла референтну каматну стопу за пола процентног поена на 10 одсто. Истовремено је одлучено да се промени структура обавезних резерви које банке држе код НБС, и то тако што се повећао динарски удео тих резерви на кредите и на депозите. Суштина обе ове мере је да с једне стране покупе вишак динара са тржишта и с друге да дестимулишу привреднике да купују евре и држе их у банкама.

- То за последицу има јачање динара јер се на тржишту појави довољно девиза, чиме се смањује притисак на девизном тржишту. Очекујем да ће у наредном периоду динар благо да ојача - каже за “Блиц” Зоран Петровић, заменик председника ИО Рајфајзен банке.

Да је моментално јачање динара неминовно, сагласан је и Владимир Чупић, председник ИО Хипо банке, уз ограду да ће ефекат бити краткотрајан.

- Колико ће динар да јача, зависи од динамике прилива и одлива девиза из земље, што у овом моменту не може да се прогнозира са сигурношћу. Али сасвим је сигурно да динар не може да буде стабилан све док је спољнотрговински и дефицит буџета овако висок - каже Чупић за “Блиц”.

Осим позитивног, који ће се одразити на курс динара, биће и негативних ефеката мера НБС јер ће кредити привреди и грађанима неминовно да поскупе. Према речима Зорана Петровића, пола процентног поена ће бити виша каматна стопа на динарске, односно 0,1 на еврозајмове.

То значи да ће у просеку каматна стопа за нове кредите у динарима бити 18,5 одсто и 7,62 одсто за зајмове индексиране у еврима.

Теоретски, постоји и друга опција по којој би банка могла донети одлуку да уместо да подигне каматну стопу, смањи своју маржу, каже за “Блиц” Владимир Марковић, члан извршног одбора Финдоместик банке.

- Како ће се банке понашати, хоће ли подизати каматну стопу или не, практично зависи од пословне политике сваке од њих - додаје он.

Народна банка Србије је јуче саопштила да у другој половини године очекује раст инфлације која би на крају године могла да буде скоро шест одсто.

- Тај пораст ће бити последица раста увозних цена, доласка нове пољопривредне сезоне, као и раста цена под контролом државе - саопштила је НБС.

 

Izvor: Blic, 08.06.2012.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS