27. 04. 2024.

 

Јака зима и лоши временски услови широм Европе већ сада су значајно утицали на раст цена воћа и поврћа, а тако ће остати и у наредним месецима, јер су произвођачи претрпели велике штете.

Из свих крајева Европе, која је велики потрошач раних пољопривредних производа, стижу упозорења да су ценовници већ неколико пута кориговани, а да су поједине врсте поврћа већ сада двоструко поскупеле. Како тврде добављачи, цене тиквице и зелене салате ће још расти, јер су лоши услови за садњу.

– Поплаве у југоисточној регији Шпаније у комбинацији с хладним временом у Италији много ће значити за ратарске културе, као што су зелена салата и броколи – изјавио је за ББЦ извршни директор једне маркетиншке компаније за производњу хране.

И паприке и патлиџан ће такође бити погођени временским неприликама. Наведено подручје Шпаније сусреће се са тешким периодом и великим падавинама у последњих 30 година, а процењује се да се управо са овог подручја око 80 одсто Европе снабдева свежим производима током зимских месеци.

– Ситуација је толико лоша да су неки добављачи поврћа приморани да увозе салату из Сједињених Америчких Држава (САД), што је до сад било незабележено – објашњавају добављачи.

Занимљиво је да је Италија, која је раније у ово доба године извозила поврће, приморана да га увози, а забрињавајуће је стање и у северној Европи, попут Велике Британије, која је чак и пре несташице увозила 50 одсто поврћа и 90 одсто воћа.

Стручњаци оцењују да су цене поврћа већ порасле између 25 и 40 одсто.

Јабуке увезене из Пољске у Србији већ достигле цену од 200 динара, а домаће са 60 у Београду поскупеле на 100 динара. Европа почела да увози салату из САД, што је до сада незабележено.

Рано поврће и воће стиже у Европу, али и код нас са југа: из Македоније, Грчке, Турске, где је такође било мразева. Процене су да је око 25 одсто те производње оштећено и ти ће усеви ове године каснити, што ће довести до вртоглавог раста цене. Посебно су оштећени цитруси због услова промрзавања у складиштима, каже Војислав Станковић, аграрни аналитичар.

– Већ сада се и у нашим радњама види да је понуда смањена и редукована. Цене су већ скочиле, посебно јабука. Јабуке ајдаре коштају и 100 динара, а њихова уобичајена цена у ово доба године је око 60 динара. Имамо и повећан увоз овог воћа из Пољске које се продаје за 200 динара по килограму – истиче Станковић. Он очекује и слабији род домаћег раног воћа и поврћа. Процењује да ће производња у пластеницима и стакленицима бити умањена за четвртину. Ако се узме у обзир да је Србија у прошлој години имала велики извоз воћа и поврћа, можемо очекивати да ће понуда бити мања, а цене папрене.

– Рано је за процене, али многи упозоравају да ове године можемо очекивати за 30 одсто више цене – упозорава наш саговорник.

Према подацима са СТИПС-а (Систем тржишних информација пољопривреде Србије), прошле недеље није било значајних промена у обиму понуде и тражње на Кванташкој пијаци у Београду. Што се цена тиче, забележен је раст ананаса, мандарина и кивија. Стручњаци упозоравају на изузетно слабу понуду броколија, спанаћа, карфиола, патлиџана и тиквица, што је утицало на значајан раст цена ових производа у односу на претходни период.

Готово да нема производа који прошле недеље није осетно поскупео (црни лук, зелен, пасуљ...). На јако лошу понуду воћа и поврћа указују и у Чачку и Врању.

Добављачи кажу да нам следују и 50 одсто више цене јужног воћа. Проблем је, кажу, што ће изгубити купце, јер многи су и до сада због ниске куповне моћи слабо куповали.

Према прогнозама европских стручњака, цена лимуна, кромпира, блитве, кајсије и других култура могла би да се вине у небеса, односно да те намирнице поскупе од 24 до 40 одсто на пијацама и у хипермаркетима.

 

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS