05. 05. 2024.

 

Сиреви којима је истекао рок термички се обрађују, додају им се адитиви, појачивачи укуса и мириса, а затим се продају као нов производ. Уколико се често једу, могу да изазову оштећења органа за варење, алергије, повећање холестерола, тврде стручњаци.
Топљени сиреви у листићима или као намаз које купујемо у продавницама најчешће се праве од качкаваља којима је истекао рок, тврди нутрициониста Јована Срејић! Према њеним речима, ови млечни производи се недељу дана пре истека рока трајања из трговине враћају произвођачима, након чега се прерађују и од њих се прави тост топљени сир, што је ван свих прехрамбених прописа!

Помоћу разних емулгатора, појачивача укуса, зачина, боја и адитива се прави укус, али и мирис намирнице којој је истекао рок, наглашава Срејићева.

- Кад се у производњу врати неисправни качкаваљ, радници га претапају и термички обрађују на високим температурама. Затим се додаје много штетних састојака са Е ознаком како би био растегљив, слан, укусан и имао дужи рок трајања. Због начина производње и свих тих додатака који се стављају свакодневном употребом топљеног сира може доћи до оштећења органа за варање, повећаног холестерол у крви, разних алергија - објашњава Срејићева.

Да ови производи нарушавају безбедност и здравље људи и да инспектори хитно морају стати на пут произвођачима који овакву робу продају, тврде многи стручњаци.

Ветеринар и бивши начелник Републичке ветеринарске инспекције Мирослав Стојшић упозорава да би инспектори чешће требало да контролишу фабрике и велике продајне ланце и хитно промене правилник о храни!

- Ово није ништа ново. Свашта они нама "уваљују" да купујемо и једемо. Овакве млечне прерађевине нису исправне нити здраве. Поготово је опасно што њих највише једу деца, која воле да их стављају на сендвиче или пице. Произвођачи не желе да буду на губитку, да баце сву неисправну робу, па нам на кварно пласирају ове производе. Мора да постоји већа контрола и да један правилник буде законски за све произвођаче - истиче Стојшић.

С њим је сагласан и потпредседник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Зоран Николић.

- Ако се утврди да је ово заиста истина, то је скандал! Овде су на удару потрошачи и не сме се дозволити да их произвођачи тако трују. Мора се пратити пут покварене робе с истеком рока и тако открити где она заврши. Да ли на депонији или опет у магацинима, где чека прераду?! Таквим производима уопште није место у продаји нити у потрошачким корпама - изричит је Николић.

Извор: Информер

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS