19. 05. 2024.

 

Електрични лампиони којима се ките јелке ове године су лошијег квалитета него икада и буквално су опасни по живот, упозоравају агенције за заштиту потрошача! Према тврдњама стручњака, ти украси су толико лоше производње да без проблема могу да изазову пожар или струјни удар!

Већина ових украса може се наћи на тезгама и у кинеским радњама, а сваки трећи је неисправан и може изазвати трагичне последице.

Пијаце и бувљаци

Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије каже да лампиони могу зачас да запале кућу уколико у непосредној близини украсних сијалица вири макар једна жичица из кабла.

- Купци најчешће пазаре најјефтиније украсе на пијаци и бувљацима и не размишљају колико је то опасно. Неисправни каблови могу лако до доведу до кратког споја и да направе праву хаварију – упозорава Паповић.

Он наглашава да свака кутија са лампионима у продавници мора имати атест у паковању којим се гарантује да су безбедни за коришћење.

- Инспектори такође морају чешће да обављају контроле, поготово у кинеским радњама, које не би смеле да имају у понуди ту робу без декларације, као ни продужене каблове ни сличне производе – каже Паповић.

Председник Удружења за заштиту потрошача Петар Богосављевић истиче да грађани морају обавезно детаљно да прегледају лампионе при куповини и да пријаве инспекцији све неправилности.

- Оваква роба мора да има декларацију, датум производње, порекло сијалица, мере безбедности и упозорења на паковању, јер је реч о производима за струју. Пожељно је да се чува фискални рачун, јер је то једини начин да се врати неисправна роба и да се докаже куповина.

Контрола у току

Републички тржишни инспектори су пре месец дана кренули у контролу новогодишњих лампиона, у оквиру сезонске активности безбедности нисконапонске опреме.

Славиша Петковић, начелник Одељења за контролу усаглашености и безбедности производа, каже да сијалице морају бити усклађене са европским прописима.

- Провераваћемо украсне сијалице, али и ЛЕД панеле и светло. Узели смо узорке и очекујемо прве анализе - каже Петковић.

Он додаје да украсне светиљке морају да имају знак усаглашености (ЦЕ), што значи да је производ усаглашен са битним захтевима и техничким прописима. Ту ознаку ставља произвођач или увозник.

- Купци би требало од продаваца да траже да им покажу сијалице, и уколико имају и најмању сумњу, да у тој радњи не купују производ – каже он.

Извор: Србија Данас

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS