01. 05. 2024.

 

Сумња се да су узрочник заразе од које је оболело 112 људи, јаја из Пољске, али још нема званичних доказа.

Чак седам, од укупно 28 земаља Европске уније, пријавило је учестала тровања грађана салмонелом а страхује се да би тај списак могао да буде и дужи. Осим у Хрватској, епидемије су до сада званично забележене у Белгији, Данској, Луксембургу, Холандији, Норвешкој, Шведској и Великој Британији. У тим држава до сада је од салмонелозе оболело 112 људи, а постоји још 148 могућих случајева заразе, сазнаје „Политика”.

Клупко је почео да се одмотава пошто је Хрватска, после смрти петогодишњег дечака зараженог салмонелом, 21. октобра европском систему на брзо узбуњивање (РАСФФ) пријавила сумњу да ова бактерија потиче из јаја увезених из Пољске, која су била купљена у трговинском ланцу „Кауфланд”. Пољска је убрзо доставила документацију која се односи на фирму која је паковала јаја, након чега је Хрватска званично отпочела опозив јаја тог добављача – пољске фирме „Fermy drobiu Woznaik”.

Због случаја у Хрватској који је одјекнуо у јавности у многим државама тровања управо повезују са јајима које је дистрибуирала ова пољска компанија. Међутим, према досадашњим информацијама, у свим земљама где је регистрована болест људи су били заражени храном коју су јели у ресторанима или јавним кухињама. Медији преносе да је због тога било немогуће открити која је тачно намирница главни кривац за ширење епидемије. Преко РАСФФ још нема службених потврда, али постоје индиције да су случајеви тровања салмонелом повезани са јајима која су на та тржишта доспела из истог центра у Пољској.

Према информацијама које је недавно објавила Управа за ветрину, Србија ове године није увозила пошиљке јаја из Пољске, осим јаја у праху за индустрију, а контролисани узорци били су негативни на салмонелу.

Према мишљењу стручњака, кључ целе приче налази се у Хрватској. Они сумњају да су узрок заразе јаја али нису доказали да је то дефинитивно тачно. Инспектори су у фрижидеру породице која је оболела затекли картон јаја, од 22 два су била заражена салмонелом. Али ову бактерију пронашли су и на кухињском пулту, прибору (чаша, нож) у јелу од пиринча… Зато се само сумња да је зараза потекла из јаја која је продавао „Кауфланд”. Тим пре што контрола узорака јаја из овог ланца није потврдила присуство салмонеле. Овај немачки трговац из предострожности је повукао цео контингент са полица.

– Није утешно за потрошаче, али чињеница је да у једном паковању не морају сва јаја да буду контаминирана салмонелом. Управо је супротно, нека јаја могу да буду заражена, а нека не. Зато је препорука да се и иначе из исхране максимално искључе намирнице у којима има термички необрађених јаја, попут неких посластица, холандез соса, домаћег мајонеза – каже др Бранко Велебит из Института за хигијену и технологију меса (ИНМЕС).

Како објашњава, симптоми заразе салмонелом укључују повраћање, пролив, повишену температуру и јаке грчеве у стомаку, а јављају се од 12 до 72 сата након инфицирања бактеријом. Како се бактерија лако шири, важно је правилно руковати свежом храном. Салмонела се најчешће може пронаћи у јајима, сировом месу, непастеризованом млеку, свежем сиру, воћу и поврћу али и зачинима и орашастим плодовима. Преносе је и животиње, најчешће гмизавци (змије, корњаче, гуштери…). Већина одраслих људи опорави се у року од четири до седам дана. Салмонела је изузетно опасна за бебе, малу децу, старије људе, хроничне болеснике. Најчешће се преноси рукама заражене особе, међусобним контактом сирове и куване хране, зараженим кухињским прибором, преко радних површина у кухињи или држањем хране у неодговарајућим условима на собној температури.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS