01. 05. 2024.

 

Традиционално последња недеља октобра обележава почетак недеље штедње. Недеља, у којој су се давале ексклузивне камате на штедњу, је изгледа заборављена. Како у овом периоду највише орочених средстава истиче, и велике количине новца напуштају банку, портал "Каматица" спровео је мини истраживање где су питали своје посетиоце шта ће учинити са својом уштеђевином.

Анкета „Где ћете уложити своју штедњу?“ на финансијском порталу Каматица је показала да од 2048 испитаника, услед мизерних камата на штедњу, одлучује да свој новац задржи у „сламарици“ чак 36%. После тога иде штедња у банци, коју и поред каматне стопе од једва 0.6% на девизне депозите, штедише сматрају као ипак најсигурнији вид штедње, што и јесте, и услед ниских камата они ипак одлучују да задрже своје депозите унутар банковних рачуна.

На трећем месту је улагање у некретнине које би одабрало 17% испитаника. Овај вид улагања може да се посматра и као својеврсни мини бизнис, а уколико он на годишњем нивоу оствари добит од 5% сматра се добро уложеним средствима.

Алтернативне врсте штедње као што су Осигуравајућа друштва (6%), Инвестициони фондови (4%) и берза (3% ) нису још усвојени модели штедње. Иако су се показале као веома исплативе, али због високог ризика које носе са собом нису популарне.

Најмање ризична улагања су краткорочни пласмани (до годину дана) који се односе на државне дужничке хартије (записи Трезора), које је могуће купити преко брокерских кућа, носе солидан принос, а доста су сигуран вид улагања. Штедња у банци до износа од 50.000 евра такође носи гаранцију државе. Сличан ниво ризика (самим тим и приноса) носе новчани инвестициони фондови који пласирају средства у споменуте инструменте (нискоризичне хартије од вредности) и имају за циљ очување вредности имовине својих чланова.

Са ниским степеном ризика иде и низак принос, па они који желе само да очувају вредност свог новца бирају сигурна улагања, док они који су склони ризику бирају алтернативе које сходно висини ризика носе и висок принос.

Како штедња у Србији из годину у годину расте, иако камате све више падају јасно је да већина бира сигурне воде и свој новац и поред ниских камата држе у банкама.

Извор: Каматица

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS